IHS prediu el futur de Nokia

Compartir

El fabricant finlandès de mòbils tindrà, en el 2015, el 50% de la quota de mercat de Windows Phone, una plataforma de programari que en aquest mateix any haurà superat a l’iOS d’Apple situant-se com a segon sistema operatiu per a mòbils del mercat darrere d’Android.

El nou Lumia 900, presentat al CES 2012

El nou Lumia 900, presentat al CES 2012

L’informe al què fem referència, elaborat per la investigadora del mercat IHS iSuppli, no fa cap esment de la tan comentada possibilitat d’adquisició de Nokia per part de Microsoft, atribuint a la companyia d’Espoo una relativa bona salut en el mercat dels smartphones a mitjà termini, una condició que s’ha considerat unanimament com a indispensable per tal que aquesta multinacional conservi la seva independència enfront del gegant de Redmond o qualsevol altre.

I diem “relativa” bona salut perquè, fins fa poc, Nokia estava acostumada a ser la indiscutible número u mundial en la fabricació de smartphones i, a partir d’ara, es veurà relegada a un paper principal però no el primer. Al cap i a la fi, si per al 2015 la prospecció d’IHS li dóna la meitat d’un mercat que abastarà un 16,7% del total, Nokia es quedarà amb un 8,4% de les vendes mundials de smartphones, xifra que dista molt del què va tenir en altre temps.

És lògic pensar que el mercat ha canviat molt, ha madurat i hi han entrat nous jugadors que abans no hi eren (com HTC o LG). Empreses com Motorola o Ericsson (aquesta darrera en conjunció amb Sony) han notat encara més que Nokia aquesta reorganització del mercat.

En sintonia amb diversos altres estudis que han anat essent publicats, IHS atorga a Windows Phone una progressió que el portarà a pujar a la segona posició d’un rànquing clarament dominat per la plataforma Android, estrella per a una miríada de fabricants, i que s’endurà gairebé sis de cada deu nous smartphones venuts. En tercera posició ens trobem amb un iPhone que mantindrà, al llarg de tot aquest període de temps, una quota força estable, amb una lleugera inclinació a la baixa en percentatge sobre el total de vendes.

Aquesta darrera dada no indica una davallada en el nombre total de smartphones que Apple vendrà, si no que, en un mercat a l’alça, la companyia de Cupertino creixerà més lentament que les altres. Tot i això, IHS no detalla les dades per fabricant, pel què tot i disposar iOS d’un percentatge inferior a les altres plataformes, Apple encara podria erigir-se com el fabricant que més ven.

De les paraules dels investigadors d’IHS es dedueix que l’èxit de Windows Phone serà atribuïble a Nokia, és a dir, el nom que la finlandesa s’ha fet al llarg d’aquests anys en el mercat serà el que porti als consumidors a adquirir un dels seus nous terminals Windows Phone, i no seran les bondats del sistema de Microsoft les que atrauran als usuaris a comprar un Nokia.

Concretament, IHS parla del nou Lumia 900, presentat durant el CES, i al qual qualifica com “una de les estrelles” del certamen nord-americà.

RIM, fora de les estadístiques

Tot el que no sigui Android, Windows Phone o iOS, queda inclòs sota l’etiqueta “altres” que, a més, pateix una forta davallada des de més del 30% amb el qual ha acabat aquest any 2011, fins a menys d’un 9% que tindria aquest conjunt en el 2015.

Aquí no només hi cap la plataforma BlackBerry de RIM, si no també Tizen i altres sistemes operatius que puguin sorgir en el futur proper de la mà dels fabricants, encara que és poc probable que per al 2015 WebOS tingui algun tipus de vida.

No són poques les veus que, a mitjà termini, donen per morta i enterrada la divisió de fabricació de smartphones de la canadenca RIM en favor d’una estratègia que es girarà definitivament cap al programari (especialment el servidor de correu corporatiu i la missatgeria instantània) i els serveis, oferts ja no directament en els seus terminals, si no a través de totes les plataformes del mercat. De moment, òbviament, RIM no opina sobre el que fins a la data no són més que simples especulacions.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: