Illumos: el promès fork d’OpenSolaris?

Compartir

SolarisS’ha consumat la ruptura de la comunitat OpenSolaris davant del silenci d’Oracle sobre el futur de la plataforma. Però què és exactament el que ha estat presentat?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El futur d’OpenSolaris ha estat captant l’atenció dels mitjans especialitzats durant aquests darrers mesos d’ençà de l’adquisició de Sun per part d’Oracle, però en especial al llarg d’aquestes últimes setmanes a causa de l’ultimàtum llançat per la comunitat de desenvolupadors d’aquesta plataforma UNIX oberta a l’empresa que -teòricament- l’ha de recolzar, i que finalitza el vinent 23 d’agost. Tot i això, alguns ja s’han avançat als esdeveniments.

Avui es presentava a l’edifici Chrysler de Nova York el projecte Illumos, el qual i durant els dies previs fou esperat com el previsible fork d’OpenSolaris, nascut per ser conduït exclusivament per la comunitat. Serà i no serà; m’explico: neix com a projecte per crear una base comuna, un kernel i llibreries lliures al 100% i compatibles amb OpenSolaris.

Aquest nou projecte és el resultat de la col·laboració entre membres de Nexenta i la comunitat d’OpenSolaris, tot i que estarà desvinculat de Nexenta i obert a tots aquells que hi vulguin participar.

Tampoc es tanca la porta a Oracle ni a OpenSolaris; a la primera se la convida a prendre part en el projecte, tot i que es mantindrà la independència operativa i directiva respecte a la multinacional nord-americana, que només seria un membre més. Per al segon s’espera des d’Illumos que hi hagi un intercanvi fluid de codi en el futur per tal d’assegurar la compatibilitat.

El principi d’una nova era?

Molt em temo que el naixement d’Illumos signa el certificat de defunció d’OpenSolaris; preparar un substitut centrant-se en el kernel i llibreries i guardant compatibilitat amb allò que s’ha fet fins ara és, per molt que es convidi a Oracle a col·laborar-hi, un “rebut el missatge. Ara ens ho muntem pel nostre compte”.

I és que la multinacional de les bases de dades està sent de tot menys diplomàtica a l’hora de portar aquest afer, almenys de cara a l’opinió pública; és impensable que darrere la cortina dels mitjans de comunicació no hi hagi contactes entre l’OGB (OpenSolaris Governing Board) i directius d’Oracle. Entre bastidors.

Però l’anunci d’Illumos em dóna per pensar que el producte d’aquestes negociacions no ha estat precisament un acord entre ambdues parts, i per això aviat serà necessari disposar d’un reemplaçament per al kernel i els elements bàsics del sistema, compatibles amb allò que s’ha fet fins a la data.

La invitació a Oracle a participar en el projecte és un pur formalisme; si la multinacional abandona OpenSolaris a la seva sort per què li hauria d’interessar participar en un altre projecte semblant i que es troba encara més lluny del seu control?

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina