Indiana arriba a bon port

Compartir

La comunitat de desenvolupadors lliures d’OpenSolaris llança la versió 2008.05 d’aquest sistema operatiu, la primera en la qual es poden veure els avanços proporcionats pel projecte Indiana.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En el marc més apropiat, la conferència per a desenvolupadors CommunityOne celebrada a San Francisco, Sun Microsystems i la comunitat de programadors del projecte OpenSolaris han presentat la versió 2008.05 d’aquest sistema operatiu hereu del Solaris de Sun, i que ja pot descarregar-se de manera lliure i gratuïta des del seu lloc web.

Aquesta és la primera versió del sistema que beu de les fonts del projecte Indiana, la missió del qual ha estat dotar a OpenSolaris de totes les facilitats que històricament li han mancat per a triomfar entre el gran públic, ja que fins a l’obertura del codi font de Solaris per part de Sun, aquest sistema es dirigia única i exclusivament a professionals del món de la informàtica. Amb l’adveniment de GNU/Linux i la filosofia del programari lliure que amb el temps han demostrat triomfar entre els usuaris finals, Sun va pensar en Solaris com una alternativa al sistema operatiu del pingüí per a l’usuari final, malgrat que degut a la seva aspror inicial amb aquest tipus de públic, fins ara no ha aconseguit un èxit d’usuaris comparable al sistema creat per Linus Torvalds.

La principal característica d’aquesta nova revisió és la facilitat amb la que es prova i instal·la en un ordinador. Per començar, es distribueix en forma de Live CD, de manera que podem col·locar el disc en el lector, reiniciar la nostra màquina i provar OpenSolaris sense haver de particionar el disc dur i instal·lar el sistema. Això és, sense cap mena de dubte, una gran avantatge per als usuaris indecisos o que no acaben d’estar convençuts per aquesta opció.

Si es vol dur a terme la instal·lació, aquesta es pot fer des de l’assistent del que disposem en el Live CD i que podrem trobar a la icona corresponent de l’escriptori Gnome inclòs amb la distribució.

Una altra novetat interessant és la inclusió de ZFS, el sistema de fitxers de nova generació desenvolupat per la mateixa Sun amb el qual es fa front als reptes de l’emmagatzematge modern com poden ser els creixents volums dels dispositius (en quantitat de dades emmagatzemables) i l’escalabilitat dels sistemes. Aquest sistema de fitxers és l’escollit per defecte per preparar volums de disc que acullin a OpenSolaris.

IPS (Image Packaging System) clona la funcionalitat dels repositoris en línia de programari per a les distribucions Linux com Ubuntu, que els permeten actualitzar-se o instal·lar noves aplicacions directament des d’Internet.

Una de les queixes que s’han fet a aquesta distribució d’OpenSolaris (com a les altres emanades del tronc comú del projecte creat per Sun) és la manca de drivers. La veritat és que disposa de menys varietat que un sistema com GNU/Linux, la seva competència directa, ja que la comunitat de programadors que treballa en OpenSolaris és inferior a la que desenvolupa Linux i els seus diversos projectes derivats.

Guillem Alsina