Indicis en l’informe de China Labor Watch apunten a un iPhone de baix cost

Compartir

Pegatron seria una de les encarregades de fabricar-lo, segons diversos indicis presents en l’informe de l’ONG nord-americana que, malgrat tot, s’han d’agafar amb la màxima cautela.

iPhone 5

iPhone 5

Si ahir parlàvem de la denúncia pública que la ONG China Labor Watch (CLW) ha fet de les condicions de treball a les factories de Pegatron, un dels proveïdors d’Apple, avui continuem fent referència a aquesta notícia però en un pla molt diferent, ja que l’informe redactat per l’organització nord-americana sembla revelar dades del futur iPhone de baix cost.

Aquest terminal ve sent objecte de rumors des de fa temps, encara que seguint la seva habitual política de secretisme, la companyia de la poma ni afirma ni desmenteix res al respecte, malgrat que en aquests temps sembla no haver-hi secrets i diversos llocs web han penjat algunes informacions que pertanyerien suposadament al terminal. De fet, ni la seva existència es pot confirmar categòricament, quelcom que l’informe de CLW si que arriba a fer.

L’ONG es mostra molt segura de la futura sortida al mercat d’un model d’iPhone de baix cost. Ja a la pàgina 8 del seu informe afirma que “actualment, Pegatron Xangai és la segona fàbrica proveïdora més gran d’Apple a la Xina. L’empresa fabrica principalment l’iPhone d’Apple i actualment està fabricant l’iPhone barat que aviat serà llançat”.

Seguint la forma de treball habitual en aquestes investigacions, personal encobert de CLW va buscar feina a les línies de muntatge de les diverses factories que Pegatron (companyia taiwanesa) posseeix a la Xina, a més d’altres persones que treballant per a la ONG van investigar fora de les fàbriques parlant amb obrers d’aquestes. Malgrat que en aquestes factories es fabrica per a marques com Nokia, Sony, HP, Dell, Asus, Panasonic o Acer, el document se centra en Apple, que també és l’empresa que centra la major activitat a Pegatron.

Hi ha una part del document publicat per CLW en la qual un dels infiltrats descriu com és un dia de feina a les factories de Pegatron. La línia de producció a la qual va ser assignat el dia en concret que explica s’encarregava d’aplicar un protector plàstic a la part posterior d’un model d’iPhone per a què aquest no patís danys en el seu pas per la resta de la cadena de muntatge. L’agent de CLW descriu el terminal com “aquest model d’iPhone amb una tapa posterior de plàstic aviat serà llançat al mercat per Apple”.

Per la descripció, òbviament no es tracta d’un iPhone 5 o anterior, si no d’un model que ni tan sols ha estat presentat al públic. Si almenys en els dos últims models del smartphone d’Apple, la part posterior és metàl·lica, en aquest és plàstica, la qual cosa pot indicar un menor cost del dispositiu.

El mateix agent infiltrat també afirma que “el nou telèfon mòbil no ha estat encara posat en producció massiva”.

Com cal prendre’s aquesta informació? Òbviament amb un marge de dubte raonable. Si el conegut com a “nou terminal” no ha entrat encara en producció, es podria tractar d’una sèrie limitada per a provar nous conceptes. També ens manquen altres detalls com la mida de la pantalla o la disposició dels botons, el tipus de connector al cable de dades i alimentació,… difícils d’aconseguir segons el que explica CLW, ja que cada departament de les seves fàbriques encarregat d’una acció sobre el dispositiu, es troba separat dels altres per unes cortines gruixudes que impedeixen als treballadors veure el què passa més enllà del seu departament i, per tant, fer-se una idea del producte final.

Malgrat tot, fins ara sembla la millor pista de totes les filtracions que s’han donat, i CLW pot haver-ne parlat com a ‘venjança’ pel tracte dispensat per Pegatron als seus treballadors.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: