Insatisfets amb els netbooks?

Compartir

MaquinariMolts compradors no saben el què adquireixen en realitat al comprar un netbook, perquè busquen la mateixa potència que en qualsevol altre portàtil.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Se sabia, però fins ara cap estudi ho havia confirmat de forma objectiva: moltes de les persones que compren un netbook no veuen complertes les expectatives amb la nova màquina. El desconeixement sobre el què estan adquirint en realitat és el motiu de la seva decepció.

Per començar, definiré el que és un netbook: consisteix en un ordinador portàtil de mides petites i més lleuger que un notebook i fins i tot un subnotebook, amb menys potència de procés i, en un principi, preparat per ser usat amb aplicacions en línia (cloud computing). Però els models comercialitzats després del primer Eee PC d’Asus van sobrepassar amb escreix aquesta definició per a oferir més potència i estar basats en els mateixos sistemes operatius d’escriptori que els seus “germans grans”. Només alguns ordinadors amb distribucions GNU/Linux adaptades al format netbook mantenen viva una part de l’essència original d’aquestes màquines.

El precedent immediat dels actuals netbooks és l’OLPC XO, màquina que va assentar els pilars teòrics del que és un portàtil ultralleuger de baix cost, un netbook. Aquest ordinador inclou com a sistema operatiu una distribució de GNU/Linux basada en Fedora i amb la seva interfície gràfica modificada (Sugar, que després ha estat afegida a Fedora 11 com una opció més per a l’escriptori).

Una de les característiques més destacables dels netbooks és que no tenen unitat lectora de CDs i DVDs, i malgrat que teòricament la seva capacitat d’emmagatzemament hauria de ser inferior, els models actuals van equipats amb discos durs de 120 i 160 “gigues” que no tenen res a envejar als discos inclosos en els notebooks.

La disponibilitat dels mateixos sistemes operatius que en màquines desktop convencionals (ja siguin portàtils o sobretaules) i, especialment, Windows XP, ha provocat la sensació en els consumidors que els netbooks no són màquines tan inferiors a la resta, sinó realment portàtils convencionals de mides reduïdes, una errada total i absoluta en el concepte de màquina.

Un recent estudi de NPD Group del qual se’n fa ressò ComputerWorld ve a confirmar la teoria de la confusió entre els compradors: fins a sis de cada deu persones que han adquirit un netbook ho han fet pensant en gaudir de les mateixes prestacions que un portàtil convencional, només que en un espai més reduït. És a dir, es guanya en portabilitat però no veuen la pèrdua de rendiment.

Els microxips que empren aquesta mena de màquines (majoritàriament els Intel Atom) i sobretot les targes gràfiques, són de menor potència, pel què en començar a treballar amb utilitats i aplicacions que fan un ús intensiu del micro i de l’apartat gràfic, molts posseïdors d’aquestes màquines queden decebuts.

Un altre punt important de la cadena que pot fallar es troba a la banda del venedor. En molts comerços poden estar tan ansiosos per fer la venda que no expliquen detalladament o apropiadament el què el client està comprant, amagant informació o no fent gaire cas al què se’ls està demanant.

L’estudi de NPD revela que un dels sectors amb més descontent respecte al què adquireixen és el jove, tradicionalment amb més restriccions econòmiques que el públic adult, el què el fa més procliu a considerar l’adquisició d’una d’aquestes màquines.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)