Intel buscaria recuperar el terreny perdut en els mòbils amb el poder dels 64 bits

Compartir

2014 podria convertir-se en l’any en què Android doni el salt als 64 bits, i aquest podria comptar amb un protagonista inesperat: Intel.

La coneguda fabricant de semiconductors va mostrar fa uns dies i en el marc de la seva conferència per a inversors, una demo d’un xip de 64 bits amb arquitectura Bay Trail corrent Android sobre un nucli (kernel) també de 64 bits.

No era una versió oficial del sistema, encara que és d’esperar que en algun moment del futur proper, Google porti la seva plataforma de programari per a dispositius mòbils a fer el salt cap als 64 bits per homologar-se a l’iPhone i l’iPad d’Apple, que ja disposen de versions amb aquesta amplitud de bus i, naturalment, també del sistema operatiu que els permet funcionar.

Tot i que Qualcomm va qualificar fa algun temps els 64 bits del xip A7 d’Apple com d'”estratègia publicitària“, la veritat és que la mateixa companyia fabricant de microxips admet que, tard o d’hora, la indústria haurà de donar el gir cap a aquesta arquitectura, ja que permet més rapidesa en l’execució de les apps i la possibilitat d’utilitzar memòria més enllà dels 4 GB.

Intel, que ha trobat en el mercat mòbil actual el seu Taló d’Aquil·les, busca desesperadament un avantatge competitiu per esdevenir un jugador clau en aquest mercat, superant la freda acollida que els fabricants han donat en general a les seves arquitectures optimitzades per a aquest tipus de dispositius. I, per a la companyia nord-americana, el filó podrien ser els 64 bits.

Tal i com apunten diversos rotatius en línia com CNET, al desenvolupament funcional del prototip mostrat en la seva conferència per a inversors, l’acompanyarà el llançament d’un o diversos xips per a l’any 2014.

Però Intel podria no estar sola en aquest assalt als 64 bits amb la plataforma Android, ja que Samsung també podria estar interessada en llançar un xip amb aquesta arquitectura i un nou terminal que el recolzés, convertint-se en el primer fabricant de l’ecosistema Android en aconseguir tal èxit.

Al capdavall, la companyia sud-coreana és la fabricant dels xips A7 de 64 bits que equipen l’iPhone 5S, i encara que aquests hagin estat dissenyats per Apple, Samsung disposa del potencial per fabricar CPUs amb aquesta característica i ARM disposa de dissenys de 64 bits des de fa temps.

El proper CES de Las Vegas, a celebrar entre el 7 i el 10 de gener del 2014 podria ser el lloc i moment triat per aquestes dues companyies per ensenyar els seus desenvolupaments en xips de 64 bits, ja que en edicions anteriors, tant una com l’altra ja van presentar novetats en el terreny dels microprocessadors.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: