Intel confirma port oficial d’Android 3.0 per als seus xips Atom

Compartir

AndroidEl fabricant californià de semiconductors ha aconseguit el concurs de Google per al seu assalt al camp dels tablets i els smartphones, per als quals compta amb el recentment llançat Atom Z670 ‘Oak Trail’.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que està consolidat pel que fa a format de dispositiu i gairebé podríem dir que pel que fa a plataformes de programari, al mercat dels tablets lleugers encara li queda camí per recórrer en l’aspecte comercial. Encara queden molts consumidors allà fora que encara no tenen el seu tablet, i amb la fi de la crisi econòmica global a l’horitzó (que, a més, ha canviat els hàbits de consum cap a aparells més econòmics com els netbooks i els mateixos tablets) s’entreveu un volum de vendes important per als tablets al llarg dels mesos vinents. I Intel no vol perdre’s una part d’aquest pastís.

Igual que en el sector dels smartphones, el fabricant californià de semiconductors ha trigat a reaccionar, deixant la davantera tecnològica i comercial a l’arquitectura ARM (que té diversos llicenciataris com nVIDIA amb els seus Tegra/Tegra 2 o Qualcomm amb la seva famosa sèrie Snapdragon), malgrat que ara sembla rectificar i buscar anar més enllà de netbooks i netopps amb la seva sèrie Atom: recentment presentava la sèrie Z670 ‘Oak Trail’ destinats a màquines molt petites i amb molt baix consum energètic, ideals per a tablets i que constitueixen la base per a un proper assalt al terreny dels smartphones. El suport de programari a aquest nou xip x86 semblaven faves comptades, però Intel ha volgut assegurar-se el concurs oficial de la plataforma més reeixida del moment: Android.

Segons explicava el CEO de la companyia, Paul Otellini, en la presentació dels resultats econòmics d’Intel per al primer trimestre d’enguany (i que han estat qualificats de ‘rècord’ per la mateixa), aquesta empresa ha rebut de mans de Google el codi font oficial d’Android 3.0 Honeycomb i ja s’està treballant activament en la seva adaptació a la plataforma x86. Aquesta és la versió específica per a tablets, mentre que per a smartphones ens trobem amb què la darrera és la 2.3 Gingerbread.

Android és un sistema operatiu disponible sota llicències Apache i GPL (segons quines parts del sistema empren l’una o l’altra), el que permet adaptar-lo a qualsevol plataforma maquinari i dispositiu concret, encara que és ben cert que això és més fàcil si es fa amb el suport oficial de Google, i aquesta és la via per la qual ha apostat Intel.

De fet, Android no és nou en la plataforma x86, encara que amb un port no oficial: Android-x86. Aquest projecte proporciona imatges ISO adaptades a determinats netbooks de la sèrie Eee PC d’Asus i l’Inspiron Mini Duo de Dell, a més d’imatges genèriques per a qualsevol màquina, malgrat que aquestes molts cops no ofereixen una bona resolució de pantalla ni reconeixen tot el maquinari com en el cas de la tarja Wi-Fi.

Probablement la idea d’Intel sigui oferir, mitjançant el suport de Google, suport tècnic directament als seus desenvolupadors, afegint Android a MeeGo, Windows i els altres sabors de GNU/Linux a l’arsenal de plataformes que poden córrer sobre els seus xips per a tablets. D’aquesta manera, i malgrat estar apostant públicament per MeeGo com a plataforma pròpia de referència fins i tot després de la ‘quasi plantada’ de Nokia (recordem que la multinacional finlandesa llançarà un smartphone basat en MeeGo finals d’aquest any), Intel és realista pel que fa a les preferències dels usuaris actualment, que aposten en gran mesura pel sistema operatiu promogut per Google.

No s’han donat dates de disponibilitat definitiva d’Android 3.0 per a dispositius x86, ni quins seran els fabricants que recolzaran activament aquesta iniciativa, però les primeres màquines construïdes basant-se en l’Atom Z670 seran presentades al llarg d’aquest mes vinent, pel que cal creure que no serà gaire més tard quan Honeycomb per a x86 vegi la llum de manera definitiva.

Això també podria suposar un cop dur per al projecte Android-x86, malgrat que és probable que la plataforma promoguda per Intel i Google no pugui ser instal·lada de manera genèrica en qualsevol ordinador, i ni tan sols es faran públiques imatges ISO, si no que es treballarà directament amb cada fabricant. Però si es fa públic el codi, aquest podria ser aprofitat pel grup de programadors d’Android-x86 per adaptar-lo a altres màquines. Només cal esperar que tant Intel com Google sospesin si això els convé i, si és així, de ben segur que veurem com aquest codi font es fa públic.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina