Intel es llança cap al mercat dels tablets

Compartir

MaquinariLa seva nova generació de microprocessadors Atom ‘Oak Trail’ inclouen diverses millores i optimitzacions orientades directament a fer-los més “amigables” amb els tablets, com per exemple l’optimització del consum energètic. Sembla que el fabricant californià de semiconductors emprarà MeeGo com a plataforma de programari de referència per als nous aparells basats en aquest xip.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Intel ha anunciat la disponibilitat del microprocessador Atom Z670, el nom en clau del qual és ‘Oak Trail’, que començarà a ser integrat en dispositius físics de manera immediata que podran ser trobats al mercat a partir del mes vinent.

El Z670 és un xip d’un sol nucli (single core), de 32 bits i amb una velocitat de rellotge de 1,5 GHz. Disposa de GPU integrada, fet que el converteix en un sistema SoC (System on a Chip), ideal per tant per a aparells que necessiten ser lleugers i integrar la màxima quantitat de funcionalitats en el mínim nombre de components possible.

Aquesta nova generació de la plataforma Atom s’ha llançat amb l’objectiu de fer-se un lloc en el creixent mercat dels tablets lleugers, en els que fins ara hi ha regnat (i encara regna, i ho farà almenys durant força temps) l’arquitectura ARM llicenciada a diversos fabricants.

Difícil ho tindrà Intel amb un mercat ja consolidat a nivell de format dels dispositius i amb uns rivals que li porten gran avantatge comercial, tenint alguns d’ells un pes específic tan gran com nVIDIA, però la multinacional californiana farà valdre la seva forta presència en altres àrees de mercat per arrossegar les empreses fabricants. De moment, ja ha anunciat comptar amb el suport de Fujitsu, Lenovo o Viliv entre d’altres, que llançaran dispositius basats en aquesta nova plataforma.

Entrar amb bon peu en el mercat dels tablets lleugers (en el que de moment no compta amb presència) és fonamental per a Intel, ja que aquest està adquirint cada cop més importància pel seu volum i el tipus d’usuari al qual es dirigeix. El tablet podria, a mitjà termini, consumar-se com la segona revolució informàtica després del PC.

MeeGo: sistema operatiu de capçalera?

Intel confirma que els seus nous xips podran treballar amb un ampli ventall de plataformes de programari com Android, Chrome OS i Windows, i inclou a MeeGo en el paquet. Segons apunta Computerworld, la californiana ha obert juntament amb Tencent un centre de desenvolupament per a MeeGo a la Xina amb l’objectiu de potenciar l’adopció i ús de solucions Atom-MeeGo en el gegantí país asiàtic, un mercat que guanya més importància a cada dia que passa.

Tencent és un operador d’Internet xinès que ofereix els seus serveis sota la marca QQ, que agrupa programari de missatgeria instantània (el més popular en aquell país), un reproductor multimèdia, televisió IP (IPTV) i altres productes i serveis.

Amb aquesta dada, és plausible afirmar que Intel continua apostant per MeeGo, i que promourà el seu ús com a sistema operatiu “de capçalera”, és a dir, un dels que tindrà més importància en la seva estratègia mòbil, i que prescriurà a usuaris i integradors. MeeGo seria, en aquest sentit, la peça que permetrà a la companyia distingir-se dels seus altres adversaris en el mercat.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina