Intel expandeix la seva plataforma Atom fora del segment dels netbooks

Compartir

MaquinariIntel ha llançat la seva primera plataforma basada en el processador Atom i optimitzada per a dispositius d’emmagatzemament dirigits a la llar digital, la petita i micro empresa (SOHO, de l’anglès "small office/home office"), amb el que busca explotar un sector en el que els preus ajustats guanyen sovint a les altes prestacions.

Redacció/Agències – Nascuts com a resposta a la necessitat dels fabricants de dotar de processadors de baix consum (tot i que fos a base de sacrificar potència) als netbooks, els microxips Atom han trigat en sortir d’aquest hàbitat, malgrat que alguns agosarats integradors ja els havien fet servir en màquines de sobretaula, sovint dirigides al mercat de baix cost. La nova generació de xips Atom d’Intel es dirigeixen a un mercat fins ara no explotat per aquesta plataforma: màquines simples per al mercat domèstic i servidors de fitxers per al mercat de les petites empreses, en el que molts cops el factor econòmic és determinant. Aquesta nova iniciativa consta dels processadors Atom D410 d’un sol nucli i del D510 de dos nuclis, i fabricants líders de productes d’emmagatzemament com LaCie, LG Electronics, QNAP, Synology i Thecus ja han afirmat que els empraran en els seus futurs productes.

Els dispositius d’emmagatzemament NAS que es connecten a una xarxa domèstica (de l’anglès "network-attached storage") basats en la nova plataforma del processador Intel Atom actuen com a punts centralitzats d’informació, capaços d’organitzar, gestionar, processar i compartir documents, fotos, vídeos i música a través de la llar i la petita oficina. Això permet mantenir el contingut digital segur i disponible, en qualsevol moment i en qualsevol lloc.

Amb una reducció en el consum d’energia de fins a un 50% i un rendiment millorat en comparació amb la generació prèvia de processadors Atom, els nous microxips permeten als fabricants oferir sistemes rendibles, rics en característiques i confiables, que escalen per suportar les demandes del mercat d’emmagatzemament per a la llar i petita empresa, en constant evolució.

La nova plataforma Intel Atom permet als fabricants d’equips construir dispositius amb sis carrils PCI Express, 12 ports USB 2.0, amb funció de multiplicació de ports i ports eSATA. Així, els fabricants d’equips originals (OEMs, de l’anglès “original equipment manufacturers”) tenen la capacitat d’afegir dispositius perifèrics i expandir la capacitat d’emmagatzemament dels seus equips de manera ràpida. El nou sistema d’Intel també és actualitzable pel que fa a la seva capacitat. Inclou un controlador Gigabit Ethernet MAC integrat que li dóna a l’equip una millor taxa de transferències de dades (des de i cap a l’equip NAS domèstic o a la petita empresa. Amb els nous Intel Atom, és possible crear dispositius que suporten els sistemes operatius Microsoft Windows Home Server i Linux.

Intel Atom per a altres mercats

A més del llançament de la plataforma d’emmagatzemament, Intel també ha anunciat dos processadors Atom d’un sol nucli, l’N450 i el D410, i el primer processador Intel Atom de dos nuclis, el D510 per a ser integrats en dispositius dedicats a la digitalització de documents i a la videovigilancia. Aquests nous Atom compten amb suport per a un cicle de vida de 7 anys i el millor rendiment energètic del mercat.

Els tres processadors vénen juntament amb un controlador d’entrada/sortida (I/O, de l’anglès “input/output”) dissenyat per al mercat de dispositius integrats, capaços de suportar dos xips per a una àmplia capacitat de còmput, i connectors d’alta velocitat com ara PCI Express PCI, SATA, i USB 2.0.

Guillem Alsina