2012 podria ser l’any de l’entrada d’Intel en el negoci mòbil

Compartir

El fabricant californià de microprocessadors, fins ara absent del mercat de la mobilitat cedint la iniciativa en aquest als llicenciataris de la plataforma ARM, podria buscar tornar-hi l’any vinent segons es desprèn del seu discurs respecte a les optimitzacions d’Android 4.0 per a funcionar sobre la plataforma x86.

Dispositius mòbils. Fotografia cortesia d'Intel

Dispositius mòbils. Fotografia cortesia d'Intel

Abans de què els smartphones comencessin a guanyar popularitat, va haver-hi una època en què els més “geeks” anàvem amb dos aparells a la butxaca: un telèfon mòbil “convencional” i una PDA. Moltes d’aquestes últimes muntaven com a processador un XScale d’Intel, l’única experiència del fabricant californià en el terreny dels microprocessadors per a dispositius mòbils, encara que no utilitzaven una arquitectura pròpia: per difícil que sigui de creure, Intel va llicenciar la tecnologia ARM fins que, en el 2006, va vendre aquesta divisió a Marvell.

La puixança de smartphones primer i tablets després, va agafar el gegant californià desprevingut. Intel semblava que ho havia apostat tot al segment dels netbooks, l’estrella del qual s’ha anat apagant gradualment en favor dels tablets amb “micros” ARM de diversos fabricants com nVIDIA o Qualcomm.

Per a aquest ampli segment mòbil que engloba smartphones i tablets, Intel està preparant el seu desembarcament. No en va és una aparició que s’ha de considerar com a estratègica, ja que aquests aparells marcaran, juntament amb els smart TV (televisors intel·ligents) o televisors connectats, el futur de la indústria tecnològica.

I aquest cop, Intel utilitzarà la seva pròpia tecnologia, la x86. Serà necessari veure quines optimitzacions se li han introduït, especialment pel que fa a consum energètic i dissipació de calor, dos camps en els quals ARM li guanya per la mà a x86.

La data d’arribada d’aquests nous xips podria ser tan propera com l’any vinent 2012. Fins i tot, els primers dispositius podrien presentar-se en el CES de Las Vegas o el Mobile World Congress de Barcelona com a molt aviat, o el Computex de Taiwan a mitjans d’any.

La principal pista per a treure aquesta conclusió és la gran quantitat d’optimitzacions en Android que Intel ha introduït en el codi font del sistema operatiu de Google en la seva versió 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS), i l’anunci que el fabricant californià ha fet d’això.

Una altra pista més evident però que potser quedava més amagada a alguns és que al mercat, ja hi ha des de fa temps dispositius Android funcionant sobre plataforma x86 a la venda: els Google TV que hi ha funcionant pel món.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: