Intel presenta microxip per a g? dgets

Compartir

El fabricant nord-americà veu a l’horitzó un canvi de mentalitat en el consumidor que portarà als gàdgets a un primer pla en l’ús d’aparells electrònics en detriment de l’ordinador.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El gegant de la indústria del silici ha vist com en aquests darrers temps les vendes d’ordinadors tendien cap a un estancament mentre que les vendes de gàdgets cada dia augmentaven més. Això pot ser degut a què els gàdgets* són petits, pràctics i portables, i en poder ser usats en qualsevol lloc, aquesta característica els faci guanyar adeptes amb certa rapidesa.

La incorporació d’un nombre cada dia més gran de funcions és també un punt a favor d’aquests petits dispositius; vegem sinó l’iPod Touch, que a la seva funció primària de reproductor MP3 li afegeix la reproducció de vídeo, la connexió a xarxes WiFi i la navegació a Internet a través d’un browser comparable al què podem trobar en qualsevol màquina de sobretaula o portàtil.

A tot això només cal afegir-hi la visió que té Intel del PC com a hub digital, és a dir, un aparell que sigui l’epicentre de l’electrònica personal de qualsevol usuari però no per importància, sinó simplement com a aglutinador de les connexions per intercanviar continguts entre els diferents dispositius personals i existents en el domicili.

En el CES (Consumer Electronics Show) de Las Vegas d’enguany, una de les fires més importants del món, Intel ha presentat en societat la seva nova plataforma de microxips per a gàdgets a la qual ha anomenat Canmore i que és només el primer pas d’una família de processadors per a dispositius d’aquest tipus. La següent onada que ens arribarà rep el nom de Menlow, i estarà optimitzada per a dispositius de connexió a Internet.

Canmore és compatible amb la plataforma x86 i és el que s’ha convingut en anomenar un "system on a chip" (sistema complet en un sol xip). Habitualment, un microxip ha de ser acompanyat d’una sèrie de components més per realitzar la seva tasca. Els "system on a chip" inclouen tot el necessari en un sol microprocessador, necessitant uns pocs components extres que són els que s’encarregarien d’interactuar amb els perifèrics. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir la mida del maquinari necessari per construir un sistema complet.

La nova plataforma no estaria destinada als gàdgets més petits com són les PDA’s o els telèfons mòbils, però sí als ultraportàtils tipus Eee PC d’Asus o HTC Shift.

L’entreteniment digital està penetrant cada dia més a la societat de l’autobatejat primer món, amb el que Intel ha optimitzat la seva nova plataforma per a la reproducció de vídeo d’alta definició i la realització de tasques multimèdia.

La connectivitat dels petits dispositius personals també anirà en augment, malgrat que el President i CEO d’Intel, Paul Otellini, ha afirmat que les xarxes de comunicacions encara han de créixer molt per oferir-nos una cobertura total allà on sigui que ens trobem.

La disponibilitat al mercat per a la plataforma Canmore serà a partir de mitjans d’any.

Més informació:

Nota de premsa d’Intel
http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20080107corp.htm?iid=search

Webcast de la conferència de Paul Otellini en el CES
http://intel_ces.edgesuite.net/2008/home.html

Bloc d’Intel per al CES
http://blogs.intel.com/ces/

* entenent que entren en la definició d’aquesta paraula tots aquells aparells electrònics de mida petita que permetin la realització d’una o més tasques suplint a un ordinador de sobretaula o portàtil. Per exemple, un reproductor de MP3 o una PDA.

Guillem Alsina