Intel publica alpha de Moblin 2.0

Compartir

LinuxLa distribució GNU/Linux d’Intel per a netbooks i MIDs es converteix en una opció més per al sector dels dispositius lleugers, comptant a més amb l’avantatge d’haver nascut i estar enfocada per a aquest tipus de maquinari.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Moblin és una iniciativa nascuda de la mà d’Intel per a crear una distribució GNU/Linux per a la nova raça de dispositius electrònics de mida petita i baix consum pensats essencialment per connectar-se a Internet, els MIDs i netbooks. Ambdues famílies d’aparells difereixen lleugerament en format però tenen la mateixa comesa: ser petits i proporcionar tot el que l’usuari necessita en mobilitat perdent el mínim de prestacions. Per a això també es necessita un sistema operatiu que exigeixi el mínim de la màquina i proporcioni les màximes funcionalitats.

Basada en Fedora i amb l’escriptori XFCE com a cara visible, aquesta versió 2 de la qual ara se n’ha presentat la primera alpha incorpora un gestor de connexions a Internet únic, i el temps d’arrencada del sistema ha estat millorat. Aquest darrer aspecte no manca d’importància, ja que habitualment els dispositius tipus netbook acostumen a ser col·locats en entorns en els quals aprofitar un moment per treballar és important, pel què tampoc poden trigar gaire en arrencar el sistema operatiu per començar a utilitzar-los.

L'escriptori de Moblin 2 alpha


De moment, hi ha notícies del seu correcte funcionament a l’Acer Aspire One, Dell Mini 9 i Eee PC, tot i que en aquest darrer no reconeix la tarja de xarxa sense fils.

Aquesta versió prèvia encara estarà subjecta a canvis abans de convertir-se en la definitiva Moblin 2.0 . Per començar, la interfície gràfica canviarà, deixant d’estar basada en XFCE per passar a utilitzar un framework creat per OpenedHand, una companyia recentment adquirida per Intel i especialitzada en el desenvolupament de programes en open source sobre dispositius mòbils i encastats.

Per utilitzar Moblin 2 alpha caldrà disposar d’un ordinador amb un microprocessador Intel Atom o Core 2 amb una tarja gràfica Intel GMA 915, 945 o 965. En qüestió de connectivitat el suport és més ampli, podent utilitzar targes de xarxa Intel, RealTek, Sis, Broadcom o l’emulador de VMware, com a targes WiFi els models d’Intel, Atheros, Broadcom, RealTek i Ralink.

Els usuaris interessats en instal·lar i testejar Moblin 2 alpha podran descarregar directament una imatge per al seu ordinador, o bé -i si tenen un major coneixement tècnic- podran construir una imatge a mida mitjançant un conjunt d’eines batejat com a Moblin Image Creator.

Moblin, a més, serveix com a base per a d’altres distribucions orientades a equipar netbooks i MIDs, com les versions mòbils d’Ubuntu, Mandriva i Linpus.

Guillem Alsina