Internet continua essent protagonista de la revolució egípcia

Compartir

CibersocietatIniciatives com la d’un full de càlcul compartit al Google Docs amb els noms dels desapareguts durant les protestes, reclamen l’important paper que la Xarxa de xarxes està desenvolupant en l’autèntica revolució que està vivint el país nord-africà.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A més de ser el catalitzador de la revolta popular, reconegut fins i tot pel govern (que va tallar el seu accés des d’aquest passat cap de setmana), Internet està jugant un paper clau en la difusió dels fets esdevinguts des del país.

Un bon exemple d’això és la iniciativa d’uns internautes de crear un full de càlcul compartit en el servei Google Docs amb els noms de les persones que han estat donades per desaparegudes durant les protestes i la repressió policial. En aquest full s’han anat actualitzant dades com la darrera vegada que aquestes persones van ser vistes i on, la seva darrera presència online i la seva fotografia. En qualsevol moment, entre 3.000 i 4.000 internautes han estat connectats a aquesta base de dades de desapareguts.

Twitter ha estat un dels mitjans de comunicació triats per donar a conèixer informacions sobre Egipte i els esdeveniments, i opinions rellevants des de fora del país. Tan és així que la cadena televisiva Al Jazeera ha dedicat en les seves emissions un espai de connexió en directe a Twitter per tal que els seus presentadors informessin sobre el que es deia a la xarxa de microblogging sobre la revolta, ja fos de manera interna en les poques connexions a Internet que s’han pogut realitzar, o des de fora, amb opinions i personatges rellevants.

Els telèfons mòbils també han tingut el seu protagonisme com a càmeres de vídeo i fotos captant els moments més significatius d’aquesta revolució, permetent fins i tot realitzar “tweets de veu” com aquest gràcies al servei SayNow, que facilitava la trucada a un número de telèfon convencional per a gravar un missatge de veu que després es distribuïa a través d’Internet amb un reproductor incrustat en la pròpia pàgina per a escoltar-lo còmodament.

A despit de la censura del règim de Mubarak, que va provocar una apagada total d’Internet per tal d’intentar deixar incomunicats entre ells els manifestants i, per tant, desvertebrat el moviment popular. Les noves tecnologies i Internet com el seu màxim exponent han trobat el camí per continuar funcionant a Egipte, encara que sigui de manera molt limitada i primària.

Es coneixeran algun dia la revolució tunisenca i a aquesta a Egipte com les primeres “revolucions 2.0”?

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina