Internet, el nou “salvatge oest”

Compartir

El 65% dels usuaris d’Internet ha patit atacs cibernètics, segons un nou estudi de l’empresa especialitzada en seguretat informàtica Norton que avalua l’impacte emocional del delicte informàtic. Menys de la meitat dels afectats (un 44%) denuncia el cas.

Nota de premsa – La propera vegada que navegueu per Internet tingueu en compte que podeu estar a un sol clic de convertir-vos en la següent víctima del delicte informàtic. Un nou estudi publicat per Norton, líder mundial en solucions de seguretat, revela la sorprenent prevalença del ciberdelicte: dos terços (65%) dels usuaris d’Internet en el món i gairebé tres quartes parts (73%) dels usuaris nord-americans han estat víctimes de delictes informàtics, entre els quals s’hi troben els virus, el frau amb targes de crèdit i el robatori d’identitat. Estats Units es troba tercer, darrere de la Xina (83%), Brasil i Índia (76%) entre les nacions més afectades.

L’informe del ciberdelicte de Norton: L’impacte humà dóna a conèixer el patiment provocat pel delicte informàtic en les persones. Aquest estudi analitza l’impacte emocional del ciberdelicte i demostra que les reaccions més fortes de les víctimes són sentir-se enutjades (58%), molestes (51%), enganyades (40%) i en molts casos, es culpen a elles mateixes per ser atacades. Només un 3% pensa que no li passarà i gairebé el 80% no espera que els ciberdelinqüents siguin duts davant la justícia. Això resulta en una sensació d’impotència i de desgana dels usuaris a l’hora de prendre accions contra els criminals.

Acceptem el delicte informàtic com si es tractés d’un mal inevitable”, va dir Joseph LaBrie, professor de psicologia a la Universitat de Loyola Marymount. “És com ser estafat en un taller mecànic: si no saps res sobre cotxes, hom no discuteix amb el mecànic. La gent accepta la situació, encara que es senti malament”, va concloure.

Tot i la càrrega emocional, l’amenaça universal i els fets de ciberdelicte, la gent no canvia el seu comportament: només la meitat dels adults (51%) diu que el canviaria si arribessin a ser víctimes i menys de la meitat (44%) va denunciar el delicte a la policia.

No estava preparat emocional ni econòmicament perquè mai vaig pensar que seria víctima d’aquest delicte. Em vaig sentir violat, com si algú hagués entrat a casa meva per adquirir aquesta informació i com si la meva família hagués estat exposada a un acte delictiu”, va explicar Todd Vinson, víctima de ciberdelicte a Chicago. “Ara no puc deixar de pensar si van adquirir algun altre tipus d’informació i si es troba en les mans equivocades, buscant una oportunitat per a utilitzar-la”, va concloure Vinson.

Resoldre un delicte informàtic pot ser molt frustrant: d’acord amb l’informe, porta aproximadament 28 dies resoldre’l i el cost mitjana és de 334 dòlars nord-americans. Un 28% de les persones pensa que el més complicat per investigar sobre el delicte és el temps que porta fer-ho.

Però, tot i la dificultat, informar d’aquests casos és essencial. “Tots paguem pel delicte informàtic. Ja sigui directament o a través de despeses que ens passen les nostres institucions financeres”, va afirmar Adam Palmer, assessor de seguretat de Norton. “Els ciberdelinqüents s’apropien de petites quantitats per a passar inadvertits, però tot això suma. Si no s’informa sobre una pèrdua, estem ajudant al delinqüent a què passi desapercebut”.

L’“impacte humà” de l’informe aprofundeix encara més en els petits delictes o mentides piadoses que els usuaris cometen contra els seus amics, familiars, éssers estimats i empreses. Aproximadament la meitat dels enquestats creuen que descarregar una cançó, disc o pel·lícula d’Internet sense pagar és legal. D’altra banda, el 24% considera que és legal o que no hi ha cap problema en espiar els correus electrònics o l’historial de navegació d’una altra persona. Alguns d’aquests comportaments, com per exemple descarregar arxius d’Internet, deixen els usuaris més vulnerables a les amenaces contra la seguretat informàtica.

Malgrat tot, segons l’informe, hi ha mesures simples que les persones poden prendre per a protegir-se. “Les persones es resisteixen a la idea de protegir els seus ordinadors i a ells mateixos perquè creuen que és massa complicat”, diu Anna Collier, copresidenta de ConnectSafely.org i editora de NetFamilyNews.org, qui va col·laborar amb Norton en la realització de l’estudi. “Tots poden prendre mesures tan simples com comptar amb un programari de seguretat integral i actualitzat. Quan es parla de delictes informàtics, val més prevenir que curar”.

La millor defensa contra el delicte informàtic i la millor manera de protegir la vostra seguretat és navegar per Internet amb un programari de seguretat integral i actualitzat, com ho és el Norton Internet Security 2010.

Informe de Norton sobre els Ciberdelictes: L’Impacte Humà – Metodologia

L’Informe de Norton sobre els Ciber delictes: L’Impacte Humà 2010 es basa en una investigació realitzada al febrer del 2010 per StrategyOne, una companyia independent d’estudis de mercat, en representació de Symantec Corporation. StrategyOne va realitzar una enquesta online a 7.066 adults més grans de 18 anys.

L’enquesta es va realitzar en 14 països (Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, França, Alemanya, Índia, Itàlia, Japó, Nova Zelanda, Espanya, Suècia, Regne Unit i Estats Units). Aquesta es va realitzar en l’idioma principal de cada país. Les preguntes formulades foren les mateixes en tots els països. Les entrevistes es van realitzar entre el 2 i el 22 de febrer del 2010. El marge d’error per a la mostra total d’adults (N=7.066) és de + 1,16% al 95% de nivell de confiança.

A l’efecte d’aquest estudi, dins de ciberdelictes s’hi inclouen: virus/codis maliciosos informàtics, fraus online amb targes de crèdit, activitats en línia de pirates informàtics, assetjament en línia, apropiació d’identitat en línia, estafes en línia (com les loteries i oportunitats de feina fraudulentes), assetjament sexual en línia i phishing.

Per a l’elaboració d’aquest estudi, Norton i StrategyOne van rebre la col·laboració d’Anne Collier, editora de NetFamilyNews.org, fundadora i directora executiva de la companyia matriu Net Family News, Inc. Anne és una escriptora i periodista que ha treballat en els mitjans des del 1980. És co-presidenta de ConnectSafely.org, un fòrum i lloc interactiu a Internet dedicat a adolescents, pares, educadors i a tots aquells a qui els interessi l’impacte de la xarxa social entre el jovent i viceversa. ConnectSafely és un projecte de Net Family News, Inc. Anne recentment va finalitzar la seva tasca de copresidenta del Grup de Treball per a la Seguretat i Tecnologia a Internet [Online Safety & Technology Working Group] de l’administració Obama i presta els seus serveis en el consell directiu de l’Institut per a la Seguretat Familiar a Internet [Family Online Safety Institute] amb seu a Londres i Washington i a GetNetWise.org, un projecte creat per la Fundació d’Educació [Internet Education Foundation] a Internet amb seu a Washington. En el 2008, va formar part del Grup de Tr
eball per a la Seguretat Tècnica d’Internet [Internet Safety Technical Task Force] en el Centre Berkman d’Internet & Societat de la Universitat de Harvard.

Guillem Alsina