Internet enceta una nova era

Compartir

Els principals proveïdors activen avui els seus serveis d’adreçament IPv6. Ja no és una prova i ja no hi ha marxa enrere.

El logotip de l'esdeveniment

El logotip de l'esdeveniment

Durant molt de temps hem llegit titulars poc esperançadors sobre el futur d’Internet si s’esgotaven les adreces IPv4 abans de que entri en servei el protocol IPv6, del qual fins ara se n’han fet proves pilot però encara no ha entrat en funcionament… fins avui, dia en què podem considerar que es dóna el tret de sortida a una nova era per a la Xarxa de xarxes.

No estem parlant de la substitució d’un protocol per un altre, l’IPv6 no substituirà la versió 4, si no que ambdues coexistiran. El futur a llarg termini si que ens planteja la defunció de l’IPv4 en favor d’una sisena versió que permet un nombre exageradament gran de dispositius connectats amb una IP única a tot el món, quelcom que l’IPv4 no permet en disposar de menys adreces possibles que l’IPv6, pel què cal inventar trucs com el d’utilitzar subxarxes.

Una adreça única per a cada dispositiu permetria llimar dificultats com l’accés remot als nostres ordinadors domèstics estant en mobilitat o, el pas invers, accedir al nostre smartphone o tablet des de qualsevol lloc del planeta. Si, és probable que les amenaces a la seguretat puguin augmentar, ja prou que ho sabem que l’avanç tecnològic va lligat a l’avanç del desig per allò que és aliè d’uns quants.

Organitzat per la Internet Society, el llançament mundial de l’IPv6 significa que grans operadores i proveïdors de continguts activaran aquest protocol en els seus servidors, de manera que aquest serà l’estàndard amb el que es comunicaran els seus dispositius (encaminadors -routers-, intercanviadors -switchos- o altres) amb els dels seus clients. Entre les operadores que s’han adherit al llançament ens hi trobem amb les nord-americanes AT&T i Verizon Wireless, la japonesa KDDI, o la iniciativa catalana Guifi.net .

Entre els proveïdors de continguts i serveis d’allotjament ens hi trobem noms tan destacables com Google, YouTube (també propietat de Google), Facebook, Bing (Microsoft), AOL, Mozilla, Yahoo! o la ICANN.

També els fabricants de dispositius de xarxa, tant domèstics com professionals, s’han apuntat al carro d’aquest llançament, activant l’opció IPv6 per defecte en els dispositius que surtin de les seves cadenes de muntatge. Són el grup menys nombrós, compost només per Cisco, D-Link, Nec i Zyxel.

Pot haver-hi problemes?

Malgrat que els sistemes d’assignació d’adreces IP i d’enrutament són prou intel·ligents per treballar de manera transparent amb una versió o altra del protocol segons els convingui, no és descartable que sorgeixin alguns inconvenients puntuals, com ara que alguns usuaris no puguin navegar de manera correcta o pateixin talls i interrupcions en la seva navegació.

En aquest cas, en primer lloc caldria comprovar si el problema no està en l’adreça de destinació, consultant altres adreces web i, si aquest persisteix, hauríem de provar a desconnectar el dispositiu de la xarxa i tornar-lo a connectar, o bé reiniciar-lo. Si el problema persistís, llavors seria qüestió de posar-nos en contacte amb el centre d’assistència tècnica de la nostra operadora/proveïdor de servei.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: