Internet: han guanyat els bons o els dolents?

Compartir

Tan dolent és posar una xarxa mundial sota més control del concert mundial de nacions, traient-li a la que es propugna com “la primera democràcia del món”?

Mapa de les connexions d'Internet. Imatge de Chris Harrison, www.chrisharrison.net

Mapa de les connexions d’Internet. Imatge de Chris Harrison, www.chrisharrison.net

En tot canvi hi trobem avantatges i perills, explícits o implícits. Quan es parla de tocar els principis pels quals es regeix una xarxa mundial de telecomunicacions com és Internet, els interessos posats en joc són enormes, i és lògic que ens preguntem qui hi surt guanyant i quines són les seves intencions.

D’entrada, i personalment, una proposta que compta amb el suport d’un govern poc democràtic com el de la República Popular de la Xina o Rússia, ja em provoca certs recels i prejudicis. Tot i això, tampoc les tinc totes amb què el control de la Xarxa de xarxes quedi més en mans nord-americanes, tal i com està ara.

No és que no me’n refii d’aquests pobles que he esmentat. La meva desconfiança és per als respectius governs, els que estan avui i els que vindran demà.

Estats Units es propugna com la democràcia més gran del món, però el seu historial d’actuacions en política exterior (com el suport al cop d’estat a Xile) em deixa molt a desitjar. D’altra banda, què millor que el destí d’una xarxa global de comunicacions sigui regit per la comunitat internacional, representada per les Nacions Unides*.

Cal reconèixer-li als EUA el mèrit d’haver estat el lloc on Internet va veure la llum, i gràcies als seus recursos (militars, per cert, almenys al principi), però així com el jove que després de la pubertat s’independitza, Internet ja fa temps que ha volat fora del niu del seu “progenitor”. I la prova d’això és que el seu servei més reeixit, la Web, fou inventada a Ginebra per un investigador britànic.

No em desagrada l’actual estructura de govern de la Xarxa, repartida entre certs organismes com la ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) o la IETF (Internet Engineering Task Force), però també pateixo un cert recel del que podria passar en un futur si el govern dels Estats Units decideix que certs continguts o serveis “no són bons” per als internautes, o aprofita la Xarxa per a difondre una certa mena d’idees a les quals en sóc contrari.

Em trobo en un moment en el que no sé si els que han guanyat són els bons o els dolents, si caminem cap a la possibilitat de censura o cap a una major descentralització, ni tan sols si realment ha guanyat algú o bé hi hem perdut tots.

Entitat, per cert, de la qual no tots els països del món en formen part.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: