Internet ja està fragmentada

Compartir

Serveis com Facebook i Twitter fragmenten la web, si no com a estàndard, si entre els usuaris.

Internet

Me’n recordo d’un temps en què, quan es parlava de serveis d’Internet, la gent es referia a FTP, Telnet, Gopher o la incipient web. Eren uns temps, abans de que la web ho absorbís tot, en els que per accedir a aquests diferents serveis no calia obrir compte, no calia donar adreça d’e-mail ni dades personals. Tots érem ciutadans més o menys anònims (menys, pel que estic veient, per a la NSA i la CIA).

Ara si que veig una capa superior que fragmenta Internet en illes; per exemple, els qui tenen compte de Twitter i els qui no, aquells que estan a Facebook i els qui no. Òbviament, estar en aquests serveis d’una manera anònima (val, menys per als serveis secrets de mig món, als quals saludo perquè segur que llegiran aquestes ratlles) és possible, simplement obrint una adreça de correu falsa en un de tants serveis gratuïts de webmail que existeixen (Gmail, Outlook,…) i posant dades falses en les respostes a les preguntes que ens faci el sistema, com el nom o edat.

Un servei com YouTube permet gaudir de tots els continguts sense haver-se de donar d’alta, tan sols disposant d’un navegador en el nostre ordinador o de l’app adequada en el nostre smartphone, encara que òbviament disposarem de més facilitats si ens fem un compte de Google i amb ell accedim a aquest servei, doncs ens podrem subscriure a canals entre altres coses.

En contraposició, serveis com Facebook o altres xarxes socials no ens deixen gaudir ni de la meitat dels continguts i funcionalitats si no estem donats d’alta.

A més, els serveis online que anteriorment van arribar a ‘competir’ amb la web com els abans esmentats FTP, Telnet o Gopher eren descentralitzats, és a dir, cada servidor podia tenir el seu propi FTP, el seu propi accés per Telnet… mentre que ara no hi ha una xarxa social distribuïda de manera que es pugui accedir a ella per diversos servidors, si no que aquests nous serveis són proporcionats per una empresa privada a través d’una infraestructura centralitzada.

Potser a nivell d’estàndards, Internet està més unificada i homogeneïtzada que mai en la seva breu i intensa història, però a nivell psicològic, sens dubte mai ha estat més fragmentada.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: