Internet t’ajuda a aconseguir els diners per materialitzar un somni

Compartir

CibersocietatUna iniciativa en línia permet presentar projectes per tal que altres internautes facin donacions per a materialitzar-los.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un ús més per a les xarxes socials (malgrat que la iniciativa que comento no s’emmarqui directament en aquesta categoria, té moltes semblances): es tracta de buscar finançament a un projecte a través d’Internet, demanant-lo directament als internautes.

El lloc web en qüestió s’anomena Kickstarter, i la idea és simple: cada persona o entitat que vulgui emprar aquest servei disposa d’un espai en el qual descriure el projecte per al qual està buscant fons, i en el que els internautes poden informar-se’n. Aquest espai proporciona un vídeo de presentació, un bloc i la possibilitat de realitzar comentaris per part dels internautes. També veurem en ell la llista de donants.

El lloc proporciona les eines necessàries per a què els internautes descobreixin els diversos projectes que en ell s’hi exhibeixen i que, per exemple, consisteixen en la creació d’un llargmetratge d’animació, la producció d’un disc, possibilitar que una persona paraplègica sigui la primera en pujar al Kilimanjaro sense assistència (per a la qual cosa necessitarà una cadira de rodes especial) o donar els fons que una organització no lucrativa necessita per lluitar contra la fam, la pobresa i la marginació en el món.

Ha de quedar ben clar que allò que s’ha donat és a fons perdut; en cap moment el donant recupera els seus diners, ni es converteix en soci o inversor de la iniciativa que està finançant, ni tan sols té té més veu i vot que el que vulgui l’impulsor del projecte, que serà en tot moment qui en mantingui la seva titularitat.

Una pregunta que es pot fer qualsevol persona que estigui pensant en presentar un projecte a aquesta pàgina és la rellevància que li pot donar o, en altres paraules, si la seva petició d’ajuda arribarà a gaires internautes. Per a mostra de la importància que ha aconseguit aquest lloc en poc de temps*, valgui la posició que ocupa en el rànquing d’Alexa, molts cops criticat però més tingut en compte (fins i tot per aquells que critiquen la seva suposada inexactitud): prop del lloc 50.000 del rànquing.

Òbviament, aquesta posició li garanteix unes 2.000 visites diàries mínimes, probablement moltes més, fet que dona un balanç que es pot acostar fàcilment al milió d’internautes en tot l’any. Sens dubte, una xifra en absolut menyspreable.

El projecte ja ha aconseguit notables èxits, en dotar de fons a molts i variats projectes, per a alguns superant fins i tot la xifra inicialment proposada.

* Fou fundat a l’abril d’aquest mateix any.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)