Internet, una altra ‘víctima de guerra’ a Síria

Compartir

El règim d’al-Assad talla de manera intermitent l’accés a la Xarxa de xarxes per impedir o limitar la difusió d’informació sobre les atrocitats que comet. Tot i amagar-se darrere de problemes tècnics, els especialistes indiquen que és impossible un “apagada total” del país sense la voluntat del govern darrera d’aquesta.

Mapa de Síria

Les guerres provoquen morts i ferides, tant físiques com psicològiques, i danys materials, en alguns casos irreemplaçables. Ambdues coses van estretament unides, les bombes no distingeixen a qui o a què estan afectant i, al final, ningú acaba per sortir guanyador en un conflicte armat, tots els implicats hi perden d’una o altra manera.

La llibertat d’expressió i d’informació acostuma a ser una altra víctima de les guerres, especialment en el cas dels conflictes moderns, en els quals els periodistes que cobreixen la notícia són capaços de denunciar les atrocitats comeses per un o altre bàndol. L’adveniment d’Internet i l’abaratiment i àmplia disponibilitat de càmeres de vídeo i fotos, i d’accés a la Xarxa de xarxes, ha permès que, en molts casos, el paper de periodista sigui assumit pel testimoni presencial, qui dècades enrere poques opcions tenia més que acudir a un professional del món de la informació per a aconseguir fer sentir la seva veu.

Precisament Internet està sent objectiu de guerra en el conflicte de Síria, un país assolat des de fa més d’un any per una complexa guerra civil en la que diverses faccions dividies en dos bàndols dirimeixen qüestions que van des de l’organització política i nacional, fins a entrar en el terreny de la religió.

L’accés a la Xarxa ja ha estat tallat més d’un cop, i el país s’ha quedat “a fosques”, sense poder enviar ni rebre res cap a i des d’Internet. Una oportunitat d’or per evitar la transmissió en temps real i mentre estan passant, dels actes més menyspreables que poden passar durant un enfrontament armat fratricida.

El darrer cop en què Internet fou tallada del tot en el país va succeir el passat dia 7 a les sis de la tarda aproximadament, tornant la normalitat passades les dues de la tarda de l’endemà, 8 de maig. Però, és possible tallar totalment l’accés a la Xarxa global en un país?

Gràfica que mostra l'apagada a Síria, gentilesa d'Akamai

Gràfica que mostra l’apagada a Síria, gentilesa d’Akamai

Habitualment, la connexió amb la resta del món entra a tots els països per uns quants llocs, i el cas de Síria no n’és cap excepció. Segons David Belson, Product Line Director for Custom Analytics & MCDN d’Akamai, “La nostra monitorització mostra que la connectivitat internacional a Internet de Síria es realitza a través de, pel cap baix, quatre proveïdors, i els mapes de cables submarins publicats mostren connectivitat per mitjà de tres cables actius. Per tant, és poc probable que la fallada d’un sol cable òptic provoqui una apagada completa d’Internet en un país”.

Així doncs, qui és el responsable d’aquests talls? Novament, Belson té la resposta per a això: “la naturalesa del control de Síria sobre Internet fa que sigui molt més fàcil tallar-ne l’accés. Dins de Síria, l’Establiment de les Telecomunicacions Sirianes està associat amb el govern del país, així, la pressió del govern per tallar la connectivitat internacional s’exerceix sobre un sol proveïdor, la qual cosa fa que sigui molt més fàcil aconseguir l’efecte. En altres països en què hi ha diversos proveïdors de connectivitat així com molts intercanvis d’Internet, i no un monopoli de telecomunicacions afiliat, això és molt més improbable”.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: