Interpretar diferents graus de pressió: el futur de les pantalles dels smartphones?

Compartir

De moment és una tecnologia en desenvolupament que, segons diuen, podria ser usada en la propera generació de l’iPhone.

Pantalles corbes, flexibles o amb un gran nombre de punts d’imatge (ppi) per oferir una major resolució i qualitat, resistents a l’aigua, la pols o als cops, són algunes de les tecnologies que es treballen per al futur immediat -i algunes ja de present- per a les pantalles dels nostres smartphones i tablets, però hi ha una altra tecnologia encara en desenvolupament que podria suposar un avançament en l’ús de les interfícies d’usuari: la detecció de diferents graus de pressió.

Segons apunten algunes fonts (com les consultades per Bloomberg), aquesta mena de tecnologia estaria essent estudiada per Apple per a la inclusió en la seva propera generació de l’iPhone, encara que per ara això només és un rumor.

La interpretació dels diferents graus de pressió sobre un punt de la pantalla permetria als dispositius no només recollir les dades de la posició d’un o diversos dits sobre la pantalla i, per tant, les àrees que aquests pressionen, si no conèixer si l’usuari està exercint més o menys força en aquests punts (és a dir, ‘apreta’ més o menys) per tal d’emprar aquesta mesura en selectors d’elements.

Posem un exemple de les possibilitats d’aquest tipus d’interfície: a l’app de càmera de fotografiar, es podria pressionar fortament amb el dit sobre un botó per canviar entre els diversos modes preestablerts de presa d’instantànies, ja que acostumen a ser més de dos (el que exclou la possibilitat d’un botó binari), i podria ser més còmode que haver de navegar per un parell de menús, per simples que aquests siguin.

Un altre exemple més trivial: un selector de color. Es tria el color i, segons la força amb la que premem sobre el control, el to és més clar (menys força) o més fosc (més pressió amb la punta del dit).

Aquesta és només una més de les nombroses possibilitats que s’estudien per millorar l’ús dels dispositius tàctils per al dia de demà. Fins ara, només es pot distingir entre pulsacions breus (un ‘clic’) o llargues.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: