Els 25 invents del 2014 segons la revista Time

Imatge de Giovanni Collazo a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La revista Time ens ofereix una selecció dels millors 25 invents de 2014. Hi ha de tot per escollir, passeu, mireu i, si podeu, compreu.

1. El patinet volador

Un patinet creat per l’empresa Hendo, que funciona amb levitació magnètica, té una bateria amb una durada de 15 minuts i es pot aixecar 2 centímetres sobre superfícies d’alumini o coure.

Si us interessa espavileu, només n’han fet 10.

Hendo Hoverboard / $10,000
Prevenda a hendohover.com

2. La nau espacial Supersmart

Mars_Orbiter_Mission_-_India_-_ArtistsConcept

Imatge extreta de Wikimedia Commons, sota llicència Creative Commons.

El 24 de setembre l’Índia va arribar a Mart al primer intent i per només $74 milions (menys que el pressupost de la pel·lícula Gravity). Mangalyann (que vol dir nau a Mart en indi) està equipada amb només cinc instruments a bord que li permeten realitzar tasques simples com mesurar el metà marcià i la composició de la superfície. El més important és que aquesta fita augura grans avenços en els programes espacials i en la ciència en general.

Mangalyaan 
Desenvolupat per l’Organització de Recerca Espacial de l’Índia

3. Un reactor d’alta fusió

reactor

Imatge extreta de l’usuari Patrik Tschudin; a Flickr sota llicència Creative Commons.

La fusió nuclear -producció d’energia a partir de la fusió de nuclis d’hidrogen- sempre ha estat el Sant Greal de l’energia. Lockheed Martin ha anunciat que havia aconseguit un avenç tecnològic que li permetrà construir reactors de fusió prou petits com per cabre en la part posterior d’un camió abans de 10 anys; però no en dóna més detalls i alguns científics externs es mostren escèptics.

Desenvolupat per Lockheed Martin

4. L’electricitat sense fils

electricitat wireless

Imatge extreta de l’usuari miikajom; a Flickr sota llicència Creative Commons.

La companyia WiTricity ha desenvolupat una tecnologia que permet transmetre energia elèctrica sense cables. Es pot carregar un telèfon però també un portàtil. Han fet proves amb cotxes elèctrics de Toyota, PC d’Intel i molt més. De moment han aconseguit crear un camp d’energia elèctrica que carrega els aparells en un radi de 2,4 metres.

D’aquí a 10 anys, afirma el CEO Alex Gruzen, les habitacions podrien estar connectades de manera que tots els aparells (llums, TV, equips de música, etc.) es carreguessin des d’una base central.

WiTricity
En el desenvolupament de cotxes de Toyota, PC d’Intel i més

5. Les impressores 3D

impressora

Imatge extreta de l’usuari U.S. Army RDECOM; a Flickr sota llicència Creative Commons.

Una màquina que pot construir qualsevol objecte. Sona com una fantasia de ciència-ficció, però aquest ha estat l’any de l’expansió de les impressores 3D, dispositius que poden construir objectes a partir de plànols digitals, per capes de plàstic o d’altres materials. Fins ara s’han imprès armes, òrgans humans i cotxes.

6. Els rellotges intel·ligents

applewatch

Imatge extreta de l’usuari Martin Hajek; a Flickr sota llicència Creative Commons.

Moltes empreses han presentat els seus rellotges intel·ligents però cap ha despertat tan interès com l’Apple Watch, que aviat arribarà al mercat. Tecnologia i disseny marca Apple que combina pantalla tàctil i botons físics. El rellotge, a més de marcar l’hora, podrà enviar missatges proporcionar adreces, fer pagaments i monitoritzar el nostre estat de salut.

Apple / $ 349 + 
Disponible a principis de 2015

7. Un telèfon d’alta seguretat

blackphone

Imatge extreta de l’usuari Rob Pegoraro; a Flickr sota llicència Creative Commons.

El Blackphone pretén satisfer les necessitats més exigents de privacitat del mercat. Dissenyat específicament per evitar l’espionatge i amb una excel·lent tecnologia d’encriptació, és el dispositiu de consum més segur que podem trobar al mercat avui dia.

Blackphone / $629
Disponible a blackphone.ch

8. La nevera més cool

Coolest_Render

Una nevera que emmagatzema aliments i begudes però també disposa d’un llum LED a la tapa, un carregador USB, una altaveu Bluetooth i unes rodes grans que ens permeten dur la nevera allà on vulguem.

Coolest Cooler / $399 
Prevenda a coolest.com (s’envia a principis de 2015)

9. Un xip que evita que ens encorbem

lumo

Una mala postura ens pot ocasionar mal d’esquena. La companyia Lumo Bodytech ha creat un gadget que, enganxat a la nostra roba, analitza la postura del coll i la columna vertebral i vibra quan detecta una postura inadequada.

Lumo Lift / $100
Disponible a lumobodytech.com

10. El cotxe elèctric més temptador

bmw

Imatge extreta de l’usuari M 93; a Flickr sota llicència Creative Commons.

Quan BMW va anunciar que començaria vendre cotxes elèctrics es va centrar a eliminar les pors dels conductors a l’hora de comprar un cotxe elèctric. I, per això, el seu I3 permet recórrer fins a 177 Km amb una sola càrrega de tres hores i el seu nou disseny permet als conductors utilitzar un sol pedal per accelerar i frenar, la qual cosa es tradueix en una conducció més eficient energèticament.

BMW i3 / $41,350
Disponible als concessionaris BMW

11. La tablet reemplaça el portàtil

surface

Imatge extreta de l’usuari Waldemar Brown; a Flickr sota llicència Creative Commons.

La nova tablet de Microsoft és un híbrid entre tablet i portàtil. La seva pantalla de 12 polzades destaca per la seva lleugeresa i es pot separar del teclat. La seva potència suporta apps como Word, Excel i Power Point.

Microsoft Surface Pro 3 / $ 799
Disponible a microsoft.com

12. L’anell que t’avisa amb ‘estil’

ringly

La majoria de dones guardem el nostre telèfon a la bossa, la qual cosa significa estar constantment obrint-la i mirant si hem rebut algun missatge important. Per sort, això s’ha acabat. Ringly és una línia d’anells que es poden programar perquè brillin quan rebem un missatge, un correu o altres comunicacions. Els primers 1000 anells que es van posar a la venda es van esgotar en 24 hores.

Ringly / $195+
Disponible a ringly.com

13. La caixa de píndoles personal

PillPack_Packet

TJ Parker va créixer en una família de farmacèutics i sap com de confús pot resultar per a algunes persones gestionar la seva medicació. Per això a la seva farmàcia, cada dues setmanes, s’envia als pacients un dispensador continu que conté tota la seva medicació organitzada en paquets per data i hora. De moment, el servei es limita a pacients amb múltiples receptes però l’objectiu final de Parker és arribar a tots els pacients.

Pillpack / els preus varien
Disponible a pillpack.com

14. Els plàtans que prevenen la ceguesa

banana

Imatge extreta de l’usuari Rafee.; a Flickr sota llicència Creative Commons.

A l’Àfrica subsahariana, fins al 30% dels nens menors de 5 anys tenen risc de quedar-se cecs, entre altres condicions, per una senzilla raó: que no reben suficient vitamina A. Uns genetistes australians, amb el suport de la Fundació Bill i Melinda Gates, han modificat els plàtans i els han enriquit amb aquesta vitamina.

“Superbananas” 
Desenvolupat per la Universitat de Tecnologia de Queensland

15. La roda que impulsa bicicletes

CopenhagenWheel_credit-Michael D Spencer 2013_001

La Copenhagen Wheel és una roda que es pot instal·lar a la majoria de bicicletes i que compta amb un motor alimentat per bateria recarregable. Funciona a través d’una aplicació de telèfon intel·ligent i permet escollir si utilitzar-lo durant tot el trajecte o només en pujades difícils. També està equipada amb uns sensors que fan un seguiment de les condicions del trajecte, la temperatura de l’aire i els clots, de manera que els ciclistes poden compartir informació en temps real sobre les millors rutes.

Copenhagen Wheel / $799
Prevenda a superpedestrian.com (per a enviar a partir de la primavera 2015)

16. El traductor de llenguatge de signes

signs

Per als milions de persones sordes, la comunicació quotidiana sovint requereix de traductors humans. Uni és una tauleta que incorpora detecció de moviment i reconeixement de veu que permet traduir de forma automàtica entre el llenguatge de signes i l’anglès nord-americà.

MotionSavvy uni / $ 198 + 
Prevenda a motionsavvy.com (per enviar a la tardor de 2015)

17. El filtre contra l’ebola

ebola

Imatge extreta de l’usuari NIAID; a Flickr sota llicència Creative Commons.

El que fa que el virus Ebola tan aterridor és la seva velocitat de reproducció. En qüestió de dies, pot esdevenir letal. El Hemopurifier és un cartutx especialment dissenyat que es connecta a una màquina de diàlisi i atrapa el virus de l’ebola. S’ha utilitzat una sola vegada, en un pacient a Alemanya, però va funcionar. En el futur, els metges esperen tecnologia similar per a poder-la usar en altres virus, com el de l’hepatitis.

Hemopurifier
Desenvolupat per Aethlon Medical

18. L’allargador de selfies 

selfiestick

Imatge extreta de l’usuari Kristofer Palmvik; a Flickr sota llicència Creative Commons.

És innegable que els selfies s’han convertit en tot un fenomen cultural. Diverses empreses han posat a la venda dispositius dissenyats per simplificar l’experiència selfie. Tenen forma de forma de raspall de cabells o de pal allargador, que permet als usuaris posar el telèfon més enllà d’abast de la seva mà per obtenir millors angles de fotos.

19. L’aire condicionat que estalvia energia

aros

Aros, que ha venut prop de 50.000 unitats des del seu llançament el maig de 2014, és un aparell d’aire condicionat intel·ligent i amb un disseny elegant. Pot rastrejar els moviments dels propietaris a través de GPS i engegar-se i apagar-se depenent de la seva proximitat a casa. També informa de quants diners ens estem gastant en refredar casa nostra. La companyia afirma que les llars que utilitzen la funció “smart away”  han retallat el seu consum d’energia en gairebé un 10%.

Quirky + GE aros / $279
Disponible a quirky.com

20. Una sala de la presó que relaxa els presoners

natura

Imatge extreta de l’usuari Tommy Clark; a Flickr sota llicència Creative Commons.

Durant 23 hores al dia, els 200 presos en règim d’aïllament a la presó més gran d’Oregon no veuen res més que una petita cel·la de parets blanques. Algunes investigacions suggereixen que aquest fet pot propiciar que els reclusos siguin més violents i ocasionar, fins i tot, intents de suïcidi.

L’any passat, les autoritats van començar a deixar que alguns d’ells passessin la seva hora lliure a “l’habitació blava”, un espai d’exercici, on un projector reprodueix vídeos de paisatges exteriors. Aquestes imatges, afirma el seu creador Nalini Nadkarni, que estudia com la naturalesa afecta la conducta, “calmen tant als presos com un passeig pel parc“.

“Blue Room” 
Desenvolupat per Snake River Correctional Institution a Oregon

21. La joguina física-virtual

osmos

Igual que a molts nens, a la filla de Pramod Sharma li encanta l’iPad. No obstant això, “quan la seva cara estava enganxada a la pantalla tot el dia, jo no era molt feliç“, diu el pare. (Els estudis han demostrat que el temps de pantalla en excés pot conduir a problemes d’atenció i d’obesitat).

De manera que l’enginyer de Google i el seu ex col·lega, Jérôme Scholler, van idear una manera de portar el joc virtual al món real. Osmo permet a la càmera de l’iPad interpretar objectes físics que permeten als nens imitar un patró en pantalla amb rajoles de colors, per exemple, i els recompensa per fer-ho correctament. La joguina, que es va estrenar a l’octubre, ha ajudat Osmo a recaptar 14,5 milions de dòlars en capital i ara es ven a la botiga d’Apple. “Molts nens poden jugar-hi a la vegada“, diu Sharma, “de manera que es torna més interactiu i imaginatiu“.

Osmo / $79 
Disponible a playosmo.com

22. L’entrenador de bàsquet

basquet

Imatge extreta de l’usuari Pierluigi (Piero) C.; a Flickr sota llicència Creative Commons.

En l’entrenament esportiu, com en els negocis, els actius més valuosos són les dades. Per això, aquestes pilotes de bàsquet incorporen sensors d’alta tecnologia per controlar-ho tot, des patrons de passis a nivells de fatiga, en recullen dades i les envien a través de Bluetooth a l’aplicació mòbil.

Sensor intel·ligent 94fifty / $200 
Disponible a 94fifty.com

23. Envasos que et pots menjar

wikipearl

Imatge: Phase One Photography

David Edwards, fundador de WikiFoods, ha ideat una manera d’envasar iogurt, formatge, gelat i altres aliments de forma natural i sense plàstics. El secret està en la ciència: cada envàs està fet de partícules de fruits secs o d’altres substàncies naturals que són prou petites per ser atretes elèctricament entre si i es combinen amb calci i el sucre per enfortir-les.

Imagina la pell d’un raïm o un coco. Els envasos s’inspiren en les pells de fruites i verdures que són fantàstics recobriments de protecció contra la pèrdua d’aigua i que eviten l’entrada de contaminants als aliments. La tecnologia WikiFood protegeix l’aliment o beguda sense exposar-la a materials artificials o a productes químics a la vegada que redueix la contaminació al prescindir d’envasos.

Wikipearls / $4 per un paquet de dues 
Disponible a Whole Foods

24. Pantalles que exposen art digital

art

Imatge extreta de l’usuari Hartwig HKD; a Flickr sota llicència Creative Commons.

Hi ha tants artistes a Internet…” diu l’artista digital Jake Levine, fent referència a la comunitat Tumblr (entre d’altres). Electric objects ha ideat pantalles especialment dissenyades per a mostrar art. De fàcil configuració i muntatge a la paret i que gasten com una bombeta. Sense avisos, sense avatars, sense distraccions; només art. Podem escollir el que volem veure a la pantalla a través de la seva aplicació mòbil.

Electric objects / $399 per marc
Prevenda a electricobjects.com

25. Figures d’acció per a nenes

HonestyEls estudis han demostrat que les ambicions professionals de les nenes poden estar fortament influenciades per les seves joguines. Quan les mares Alba Nadeau i Julie Kerwin van començar la recerca de figures d’acció de dones amb figures atlètiques per poder-les donar a les seves filles en contraposició a nines com Barbie, no en van trobar cap.

Així, van començar una campanya a Kickstarter -on van aconseguir quadruplicar els fons que necessitaven- van encarregar a una empresa construir la sèrie de figures d’acció IAmElemental, amb la intenció de retratar les dones com a heroïnes amb personalitats fortes. Cada figura representa un “element” diferent: l’heroisme, la persistència, l’honestedat, etc. “La idea que les nenes poden salvar el món, és una poderosa fantasia“, diu Nadeau.

IAmElemental / $65 per a un conjunt de 7
Disponible a iamelemental.com

Imatge de portada de Giovanni Collazo a Flickr sota llicència Creative Commons

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: