Investigadors de la UPM converteixen el comandament de la WII en un ratolí per a discapacitats

Compartir

Quan Nintendo va treure la seva famosa consola Wii, possiblement no imaginava l’original utilitat que li donaria un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM): facilitar l’accés a Internet de les persones discapacitades. La idea, en fase de laboratori, ha aconseguit el reconeixement de la comunitat científica i dels interessats, per als qui suposa una notable reducció de preu enfront de dispositius semblants.


Mercè Molist – Tot va començar gairebé com una broma: en el 2007, el grup Sistemes Telemàtics per a la Societat de la Informació i el Coneixement (TSIC) de la UPM estudiava com usar el comandament de la Wii per ajudar a persones discapacitades a usar l’ordinador. Un dels investigadors, Miguel Luís González, va crear a títol personal un programa que detectava els acords dels dits sobre el comandament, com si fos una guitarra; es va gravar a ell mateix tocant-lo i ho va penjar al Youtube.

"Aquestes anàlisis "festives" inicials van rebre un nombre raonable de visites i comentaris i van derivar en investigacions aplicades a problemes reals, associats a l’accessibilitat a sistemes d’informació per a persones amb determinades discapacitats", explica Alfonso Muñoz, membre de l’equip juntament amb González i els professors Miguel Ángel Valero i Ivan Pau. L’èxit de la guitarra virtual els va marcar el camí.

El motiu d’escollir el comandament de la Wii, anomenat Wiimote, fou la seva gran disponibilitat al mercat i el seu baix preu, enfront d’altres dispositius dirigits específicament a les persones discapacitades: "Hi ha sistemes que permeten fer anar el ratolí amb la mirada, però costen de l’ordre dels 6.000 euros. El Wiimote costa 40", explica Muñoz.

Porten un any fent proves, centrant-se en persones amb Parkinson, mobilitat reduïda en els braços, visió borrosa i tetraplegia. Han fet algunes modificacions casolanes al Wiimote i han creat complements de baix cost, expliquen: "Si una persona no pot moure les mans no podrà agafar el comandament. Per a això, tenim unes ulleres o una diadema que, mitjançant uns "leds" infrarojos apuntats al Wiimote, indiquen el moviment realitzat amb el cap que mourà el ratolí".

Per a persones amb problemes de visió i deficiències cognitives, el Wiimote converteix la pantalla normal o projectada a la paret en una pantalla tàctil, més fàcil de veure i manejar. Pel que fa a les persones amb mobilitat reduïda en els braços, Parkinson o en cadira de rodes, poden usar la part del cos on tinguin més control per accionar un dels invents de l’equip: la "taula pivotant".

"Consisteix en dues superfícies planes paral·leles unides per una barra que permet que la superior pivoti. Si la movem en una o altra direcció, fem que el cursor es mogui", explica Miguel Luís González. La taula no fa cas als moviments involuntaris, del Parkinson per exemple, ja que necessita que se li apliqui una força constant. Pot moure’s amb les mans, els peus o recolzant el cos.

El més bo del Wiimote, segons González, és la seva "multimodalitat", que permet que es puguin donar ordres al comandament a través de diferents dispositius i introduir-li programes per controlar-los. El grup s’ha inspirat o ha usat eines creades per investigadors independents relacionats amb el món del "software" lliure, el que explica el seu baix preu.

Un benefici inesperat ha estat que la Wii "s’associa a quelcom innovador i les persones grans senten curiositat, una cosa complicada d’aconseguir quan es tracta d’informàtica", expliquen els investigadors. A més, veure que poden moure el ratolí amb les mans, els peus o el cap, per menys de 50 euros, "els sorprèn positivament".

Segons l’equip, la comunitat científica ha rebut l’experiment "amb entusiasme". Pel que fa a Nintendo, no els ho han comunicat encara: "Les companyies de videojocs són bastant reticents a admetre altres usos dels seus dispositius", reconeix Muñoz. De tota manera, Nintendo no és propietària de la tecnologia que, segons l’investigador, "s’utilitza des de fa dècades en entorns militars i industrials. Si Nintendo deixés de produir-la, no seria complex desenvolupar un dispositiu semblant".

El Wiimote per a discapacitats està a punt d’iniciar proves en escenaris reals. Els investigadors no descarten que els seus experiments puguin servir algun dia per a persones sense discapacitat: "Imagina a algú navegant des del sofà i que, per anar a la pàgina web anterior, no hagi d’usar un ratolí sinó moure simplement la cap cap a l’esquerra, amb una tecnologia de baix cost i de fàcil aprenentatge".

TSIC: Projectes d’Accessibilitat

Wii Guitar

Grup d’investigació TSIC

Llar Digital UPM

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina