iOS: el veritable rei dels sistemes operatius mòbils

Compartir

iOSLa plataforma per a dispositius mòbils d’Apple duplica la seva quota de presència al mercat en tan sols sis mesos. Les mateixes estadístiques revelen que per primera vegada en anys, el Windows de Microsoft baixa del 90% del mercat.

Redacció – No hi ha cap mena de dubte en què el futur dels dispositius electrònics de caràcter personal amb connectivitat a Internet està més marcat per gàdgets lleugers com smartphones i tablets més que pels ordinadors “tradicionals”, i tot i que encara falta molt per a què vegem un canvi de model complet, ja fa temps que se n’estan detectant els símptomes i parlant d’ells. Un d’aquests és la penetració dels sistemes operatius mòbils entre les plataformes informàtiques més utilitzades i, d’entre aquests, el que més difusió està obtenint és iOS.

Segons les darreres estadístiques publicades per Net Applications, aquest passat mes de gener la plataforma informàtica d’Apple ha superat per primera vegada el 2% del mercat dels sistemes operatius. Si ho comparem amb altres plataformes, tenim que Windows ha baixat per primera vegada del 90%, situant-se a final de gener amb un 89,70% del total dels ordinadors de tot el món. Mac OS, l’altra plataforma que avança a iOS, té un 5,25% del mercat, i GNU/Linux s’acosta a l’1% però en aquests darrers mesos sempre per sota d’aquesta xifra.

Aquestes estadístiques deixen ben palès el fracàs del sistema operatiu del pingüí en els escriptoris domèstics i per a empreses, un mercat en el que Windows continua marcant la pauta.

Al juliol de l’any passat, l’iOS superava l’1% del mercat, situant-se per davant de Linux. En sis mesos ha duplicat la seva quota de mercat gràcies no només a la bona acceptació de l’iPhone, si no també a la irrupció en el mercat de l’iPad. Apple ha retingut durant molt de temps prop del 100% del mercat dels tablets lleugers, una situació que es comença a acabar gràcies a la irrupció d’una miríada de dispositius equipats amb Android. Tot i que hi haurà una previsible davallada del percentatge de l’atipadaada en el total del mercat de tablets, això no vol dir que es freni la venda del gàdget d’Apple, ans al contrari, però l’aparició d’una major diversitat de dispositius farà que el mercat, encara sent més ampli, es vegi més repartit.

Segons les mateixes xifres, Android tanca aquest mes de gener fregant el mig punt percentual, però és superat pels dispositius equipats amb Java ME, que tenen prop del 0,8%. Symbian es troba en setena posició amb un 0,28% del mercat, seguit per BlackBerry OS amb el 0,12%.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina