iPhone 5S: millor motor que carrosseria

Compartir

El xip de 64 bits permetrà arribar a noves fites de potència per a un terminal mòbil, mentre que si se sap aprofitar el lector d’empremtes digitals, aquest pot donar lloc a una revolució en la identificació en serveis online. Llàstima de l’estètica i els colors, un detall no tan insignificant com sembla.

Com sempre que Apple organitza una keynote per a presentar un nou producte, el públic queda dividit en dos parers irreconciliables: o l’odies o l’estimes, però difícilment hi haurà terme mig. Això també va passar amb la recent presentació dels iPhone 5S i 5C.

Les principals crítiques es van centrar en la ‘carrosseria’ dels aparells: en el cas del 5C, pel seu aspecte plàstic (de fet el policarbonat és un material dins de la família dels plàstics) i els seus colors, i en el cas del 5S més per aquesta darrera faceta, la dels colors.

Com a anècdota graciosa, vaig arribar a llegir per Twitter que el 5S daurat era el terminal ideal per a mafiosos, pel seu ostentós aspecte, semblant a l’or. Sí, realment crec que Apple hauria hagut de continuar fabricant els clàssics colors blanc i negre, a més dels daurats, platejats i grisos espacials.

L'iPhone 5S

L’iPhone 5S

El de l’aspecte dels telèfons no és -i valgui la redundància- un aspecte menor; no són pocs els usuaris que es guien pel look d’un terminal per a triar-lo, adquirir-lo i utilitzar-lo, i l’iPhone sempre ha tingut un punt a favor seu respecte a la competència en l’aspecte dels seus terminals, tal i com els seus ordinadors, molt ‘zen’.

De fet, gran part de la indústria de la telefonia mòbil intel·ligent ha crescut i evolucionat a l’ombra de l’iPhone, imitant-lo o bé buscant fer els mateix però d’una manera diferent.

De tots els comentaris que he anat llegint, em quedo amb la idea que el rang de colors és del pitjor que ha fet Apple, encara que també té els seus admiradors.

Però si sobre l’exterior tot és opinable (i variable l’opinió segons els gustos personals i intransferibles de cadascú), l’interior no ha donat tant de joc per a un estira-i-arronsa d’afalacs i crítiques, no havent fet acte de presència aquestes darreres ja que, senzillament… dubto que puguin fer-se-li gaires crítiques, especialment en el cas del 5S.

El 5C és, al meu parer, un iPhone 5 actualitzat amb una nova carcassa i poca cosa més, però el 5S és tota una veritable ‘bèstia parda’ que porta als terminals mòbils intel·ligents a una nova dimensió.

En primer lloc, la seva arquitectura de 64 bits. En els ordinadors de sobretaula, el canvi dels 32 als 64 bits ha demostrat aportar un rendiment molt més gran, i ben aprofitat en l’àmbit mòbil, pot fer el mateix. Els programes que requereixin de càlculs intensius, com els videojocs, donaran una estirada molt important, i s’acostaran a nivell gràfic als jocs de les videoconsoles més potents.

La inclusió d’un coprocessador com l’M7, que s’encarrega del processat de les dades dels sensors de moviment, agilitzarà el rendiment no només dels videojocs que requereixin conèixer el moviment que l’usuari realitza amb el terminal, si no -i com han indicat des d’Apple- que també pavimentarà el camí per a nous tipus d’aplicacions vinculades amb la salut i l’oci.

El lector d’empremtes dactilars també aporta múltiples possibilitats. Per exemple, s’imaginen realitzar el loguin a Facebook o Twitter per mitjà de la lectura del dit amb una app específica per a l’iPhone 5S? O validar-se en el seu compte bancari i donar el vistiplau a pagaments i transferències. Totes aquestes possibilitats podran ser explotades amb el temps i a mesura que els desenvolupadors es posin les piles i treballin en versions de les seves apps específiques per al 5S.

En el 2011, el Motorola Atrix ja va incorporar un lector d’empremtes que permetia desbloquejar el terminal, però la companyia nord-americana no va voler apostar amb força per aquest dispositiu i les seves àmplies possibilitats. La seva crisi posterior crisi que va desembocar en l’adquisició per part de Google, va desbaratar moltes coses, com la plataforma Webtop i els perifèrics que l’acompanyaven, com el Lapdock, incloent-hi al lector d’empremtes digitals.

Però Motorola no és Apple, i ara que la companyia de la poma ha inclòs el Touch ID a l’iPhone, els lectors d’empremtes digitals poden convertir-se ràpidament en un ‘must’ per als altres fabricants.

En definitiva, i si bé l’iPhone 5C el veig com un iPhone 5 II, l’iPhone 5S sí que el veig realment revolucionari, seguint l’estela dels millors temps d’Apple. Llàstima, això sí, de la carrosseria i, especialment, la seva gamma cromàtica.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: