iPhone/iPod: la propera plataforma per a v

Compartir

La suposada contractació de programadors especialitzats per part de la companyia de Steve Jobs i el port d’un conegut vídeojoc per als seus dispositius mòbils fa que es disparin les especulacions.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els rumors que Apple vol convertir el seu telèfon mòbil iPhone i el reproductor MP3 iPod Touch en quelcom semblant a vídeoconsoles portàtils han estat constants, tot i que restringits a cercles de ‘geeks’ o habituals dels vídeojocs com a molt. Malgrat tot, sembla que l’aposta de futur d’Apple es veu confirmada per diversos fets.

En primer lloc destaquen les imatges i vídeos apareguts a Internet que mostren un port no oficial del conegut joc Quake 3 Arena per a l’iPod Touch. Aquest programari requereix una gran quantitat de recursos de maquinari per a funcionar degudament en un ordinador de sobretaula, però les imatges mostraven un rendiment molt fluid en el petit aparell d’Apple. Ja es coneixien àmpliament les seves capacitats de maquinari, i els avançats efectes gràfics que presenta el Mac OS X integrat en el reproductor en són bona prova d’això, però el rendiment amb el Quake 3 (malgrat que aquest sigui en versió reduïda que consumeix menys que en un sobretaula) és simplement espectacular.

Per als moviments del jugador, quelcom que normalment indicaríem a la màquina mitjançant el teclat o uns botons en una consola portàtil (com la PSP de Sony), aprofitem els acceleròmetres de l’iPhone o iPod Touch, inclinant l’aparell cap endavant o cap als costats per moure’ns, i disparant amb un toc a la pantalla tàctil. Una forma de jugar innovadora i que pot ser tan addictiva per als jugadors com el revolucionari sistema emprat per la Wii de Nintendo.

Els creadors d’aquesta versió del Quake han confirmant que es troben desenvolupant més vídeojocs per a l’iPod Touch i l’iPhone.

A Apple li pot interessar i molt entrar en el sector dels vídeojocs i tot el seu maquinari relacionat. Per començar, és un sector que dóna grans beneficis econòmics, especialment amb la venda dels jocs encara que en el maquinari s’hi puguin perdre diners. Un bon exemple d’aquesta política és la companyia Microsoft, que "subvenciona" la vídeoconsola Xbox per fomentar la seva compra i recupera els diners invertits amb la venda de jocs.

Un altre factor que juga a favor de l’entrada de la companyia de Cupertino a l’escena dels vídeojocs és el ‘fetitxisme’ que els seus aparells provoquen entre els consumidors: els "maquers" són persones d’un perfil tecnològic i poder adquisitiu molt propens a voler disposar dels darrers ‘gàdgets’, amb el que l’entrada en el terreny lúdic dels jocs podria suposar per a Apple oferir un producte a aquells usuaris que actualment ho tenen tot de la companyia de la poma tret de la PSP o la Nintendo DS com a vídeoconsola portàtil. Només cal potenciar la creació de vídeojocs per a l’iPhone/iPod, doncs la base del maquinari està disponible i és àmpliament potent.

Una prova que fa apuntar a Apple en la direcció de la producció de vídeojocs és que suposadament està contractant a desenvolupadors especialitzats en aquest tipus de programari. L’única incògnita és si la seva entrada serà directa com a editora de vídeojocs o bé prestarà suport per a què altres companyies realitzin versions dels seus productes per a la plataforma iPhone/iPod.

La segona opció sembla la més simple de dur a terme, però també és la que s’ha estat donant per al món del Mac en general i mai ha acabat de funcionar bé, doncs una de les queixes habituals dels maquers és la manca de versions per a la seva plataforma dels títols més coneguts que sí existeixen en PC. L’entrada d’Apple com a productora podria tancar-li les portes d’algunes companyies que ja ho són actualment, geloses d’haver de coproduir els seus títols amb la companyia de Steve Jobs, però també cap la possibilitat que se sentin més còmodes en tenir la completa seguretat que abracen una nova plataforma de la mà de qui millor la coneix: el seu mateix fabricant.

El més probable és que si s’arriba a materialitzar un augment del nombre de títols i la seva qualitat disponibles per a iPhone i iPod, aquests siguin distribuïts a través de la iTunes Store, la botiga en línia d’Apple que bat rècords cada dia que passa.

Guillem Alsina