iPhone/iPod, tota una estaci

Compartir

Un projecte busca facilitar l’execució d’utilitats Unix en línia de comandes en el popular telèfon mòbil i reproductor multimèdia d’Apple.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La creació d’Apple (ja sigui en la seva forma de telèfon mòbil o de reproductor MP3/PMP) ha estat sense cap mena de dubte tota una dinamo renovadora per a la indústria dels dispositius mòbils, encara que no cal oblidar que el cor que batega en el seu interior no deixa de ser un "micro" ARM a 620 MHz* amb 128 MB de RAM i un disc flash per a emmagatzematge de continguts. I com a ordinador (per petit que sigui), és susceptible de ser emprat en forma d’estació de treball, encara que per a això hàgim de trencar diverses mesures de seguretat imposades per la companyia de Cupertino.

En primer lloc trobem les mesures establertes en el propi xip, que permeten signar digitalment les aplicacions per al telèfon i exigir aquesta signatura per a poder-les executar, i en segon lloc les mesures establertes en el propi firmware de l’aparell.

Si bé les primeres semblen haver estat resoltes en termes de programació, les segones són més difícils. Apple sembla voler protegir bé la seva creació, i malgrat haver obert la programació d’aplicacions per a l’iPhone a terceres parts, encara hi ha certes dificultats afegides. Diversos projectes s’han donat a conèixer a Internet per permetre saltar-se les restriccions del firmware d’Apple i, d’aquesta manera, poder instal·lar aplicacions que no necessàriament compleixen els criteris de la companyia fundada per Steve Jobs.

Entre aquests trobem a iphuc (iPHoneUtilityClient), ZiPhone o iNdependence, alguns dels quals ens permeten a més alliberar l’iPhone del seu aparellament amb la companyia telefònica que hagi decidit Apple per poder usar aquest terminal amb la nostra actual operadora.

Però també ens permeten instal·lar aplicacions que poques vegades podríem esperar tenir en un dispositiu mòbil d’aquesta mida. A CoreOS – iPhoneUnix trobem un complet assortiment d’aplicacions típiques de qualsevol entorn Unix migrades al popular telèfon d’Apple.

Tenim, per exemple, la base de dades MySQL, el servidor de finestres X11, el reproductor d’animacions Flash Gnash (sota llicència GPL), o el llenguatge de programació Perl. Tots aquests paquets de programari i molts més es poden trobar correctament categoritzats i preparats per a la seva descàrrega lliure i gratuïta.

Per a la seva instal·lació, l’iPhone ha de ser "obert" amb un dels programes abans esmentats, quelcom que va contra la llicència d’ús de l’aparell i, per tant, hem de ser conscients d’això si ens aventurem a intentar-ho amb el nostre terminal.

Molts ‘geeks’ del vell continent s’han aventurat a sol·licitar a amics i coneguts de viatge als Estats Units la compra d’un dels telèfons d’Apple, per a després hackejar-lo i poder-lo usar a Europa encara que només sigui a mode de reproductor MP3.

* Sobre això hi ha una certa polèmica, doncs Apple no ha revelat tots els detalls tècnics de les entranyes de la seva creació, i sembla que si fins ara algú ha obert l’iPhone o l’iPod Touch per a investigar-lo, no n’ha publicat els resultats.

Guillem Alsina