Ja

Compartir

Nova versió d’una de les distros més esperades dels darrers mesos, amb KDE 4 com a principal "estrella", Compiz Fusion i Firefox 3 beta 5.

 

openSUSE 11.0

 

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ha estat una de les distribucions més esperades dels darrers mesos juntament amb Ubuntu 8.04 i Fedora 9, i és realment difícil saber del cert si ha despertat més o menys expectació que les dues que he esmentat. Realment, SuSE/openSUSE és una de les clàssiques, una distro amb una llarga història al seu darrere que des de fa molt temps gaudeix de l’estatus de ser una de les principals (mainstream) entre la comunitat linuxera, i que a més compta amb una gran empresa darrere seu com és Novell, al seu torn una històrica en el món de la informàtica.

Amb aquests precedents a la seva esquena, no és estrany que a openSUSE se li demani molt en cada nova versió. Respon aquesta 11.0 a les expectatives? La resposta l’haurà de trobar independentment cadascun dels lectors, però les novetats que poden ajudar a decantar la balança cap al si o cap al no són:

http://www.imatica.org/fotos/opensuse11_kde4.jpg– KDE 4. S’ha inclòs la darrera versió d’aquest popular escriptori amb totes les novetats que comporta, com el gestor gràfic Plasma, el gestor de finestres KWin i el nou menú KickOff. Com sempre, l’aspecte ha estat adaptat al màxim al concepte del que ha de ser un escriptori segons l’equip de desenvolupament d’openSUSE, substituint per exemple Kcontrol per Systemsettings.

De la branca 4.1 de KDE que es troba encara en desenvolupament, l’equip d’openSUSE n’ha pres la suite d’aplicacions KDEPIM (KMail, KOrganizer o Akregator entre d’altres) ja que no estava disponible per a KDE 4.0 .

Si, de tota manera, algú no s’ha acostumat a la darrera versió i prefereix seguir utilitzant KDE 3.5, el podrà trobar en el DVD d’instal·lació de la distro.

http://www.imatica.org/fotos/opensuse11_gnome222.jpg– Gnome 2.22 . També la darrera versió disponible del competidor directe de KDE, que en openSUSE 11.0 contínua essent l’escriptori en el qual principalment s’ha basat l’equip de desenvolupament. I és que si bé històricament SuSE fou una abanderada de KDE, ja fa unes quantes versions que s’ha deixat a aquest escriptori com a secundari per centrar-se més en Gnome i recomanar-lo com el desktop principal. La versió 4.0 de KDE pot posar-li les coses difícils a Gnome, però això s’haurà de veure amb el temps.

– Compiz Fusion. La integració d’aquest compositor de finestres avançat que proporciona espectaculars efectes en 3D és total en el sistema, essent instal·lat per defecte i comptant amb un tauler de control molt simple per a la configuració bàsica i un tauler de control avançat per refinar les preferències.

– Instal·lador renovat. És gairebé ineludible que en qualsevol nova versió de qualsevol distribució sigui retocat el seu sistema d’instal·lació. openSUSE 11.0 no n’és cap excepció, i també millora aquest aspecte.

– Firefox 3.0 . Com en algunes distros que s’han llançat anteriorment, és la cinquena beta del navegador lliure i no la versió final, que estarà disponible a través dels repositoris de programari de la distro més endavant.

http://www.imatica.org/fotos/opensuse11_compizfusion.jpg– Banshee 1.0 . Es tracta d’una aplicació equivalent a l’iTunes del Mac OS X/Windows però per a Linux. Pot reproduir vídeo, ofereix suport per a iPod i s’integra millor amb Last.fm com a principals novetats.

– OpenOffice 2.4

– NetworkManager 7.0

En total, i segons podem llegir a les notes del llançament d’openSUSE 11.0, les novetats sumen més de 200.

La descàrrega ja pot ser realitzada des del lloc web del projecte, amb versions d’instal·lació i Live per a arquitectures de 32 i 64 bits i també PowerPC.

Guillem Alsina