Ja es comença a parlar del brontobyte

Compartir

El volum de dades generades cada dia a Internet creix exponencialment, per la qual cosa les mesures de càlcul de les unitats necessàries per emmagatzemar tota aquesta informació afegeix noves nomenclatures gradualment.

Aquesta setmana passada, i durant el BDigital Global Congress, vaig tenir l’oportunitat d’escoltar una nova magnitud d’emmagatzemament de dades en format binari que fins a la data no havia sentit encara: el brontobyte.

En el context de l’eix temàtic central sobre el qual ha pivotat el congrés, i que enguany ha estat el del Big Data (grans volums de dades), era fàcil imaginar que el brontobyte havia de ser una magnitud exageradament alta, així que vaig decidir investigar una mica.

La taula de mesures que he confeccionat comprèn des del simple bit, per a posar-nos en situació, fins a la mesura més gran que he pogut trobar:

1 bit consisteix en una sola posició decimal, un 0 o un 1
8 bits = 1 byte
1024 bytes = 1 kilobyte
1024 kilobytes = 1 megabyte
1024 megabytes = 1 gigabyte
1024 gigabytes = 1 terabyte
1024 terabytes = 1 petabyte
1024 petabytes = 1 exabyte
1024 exabytes = 1 zettabyte
1024 zettabytes = 1 yottabyte
1024 yottabytes = 1 brontobyte

El brontobyte acaba sent, doncs, una magnitud de 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de bytes, probablement major quantitat d’informació de la que s’acumula a tota Internet avui en dia, que ja és molta, però que de ben segur podrem veure algun dia en ús degut a la rapidesa amb què avança la generació i emmagatzemament de dades, la gran quantitat que se’n generen a les xarxes socials i altres serveis online, i la necessitat d’emmagatzemar-les i analitzar-les no només per part de l’empresa que proporciona el servei de xarxa social, si no per part de les grans marques.

I pensar que fa poc més de vint anys, un disc dur de vint megues (MEGUES!) em semblava inacabable…

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: