Ja es pot desenvolupar per a l’iPhone emprant .NET

Compartir

iPhoneGràcies al projecte Mono, podem disposar d’un complet runtime per a programes .NET en el telèfon mòbil d’Apple o l’iPod Touch, el que facilita als programadors la creació o migració d’aplicacions sense haver d’adquirir una gran quantitat de nous coneixements.

Redacció – Fins ara, els programadors interessats en desenvolupar aplicacions per als dispositius mòbils d’Apple (iPhone i iPod Touch) havien d’aprendre a utilitzar les eines pròpies subministrades per la companyia de Cupertino, l’entorn XCode i les particularitats del llenguatge Objective-C. A partir d’ara, i gràcies al projecte Mono, els desenvolupadors que emprin .NET, podran migrar fàcilment les seves aplicacions a aquests dispositius.

MonoTouch consisteix en un entorn de programació que inclou llibreries, compiladors i eines diverses per a integrar-se amb l’SDK de l’iPhone creat per Apple, i facilitar als programadors que treballen amb .NET i C# (pronunciï’s “C Sharp”) la creació d’aplicacions per al terminal de telefonia de la companyia de Cupertino, podent emprar les APIs natives del sistema operatiu d’aquest dispositiu. Els binaris creats mitjançant aquesta eina ja estan a punt per entregar a Apple i ser distribuïts mitjançant l’App Store.

La integració amb XCode permet que els desenvolupaments siguin provats en un terminal real o a l’emulador que proporciona la mateixa Apple. A més de C#, i gràcies a aquest nou entorn, els desenvolupaments per a iPhone/iPod Touch podran realitzar-se en qualsevol dels llenguatges de programació suportats per la plataforma .NET .

Fins ara, la migració d’aplicacions .NET als dispositius d’Apple era impossible, ja que per a funcionar demanen la presència d’un runtime que interpreti les instruccions del programa en temps d’execució, quelcom prohibit per la companyia de Cupertino per a la distribució de programari. Però Monotouch crea binaris lliures de la necessitat de qualsevol runtime, pel què són perfectament acceptables per Apple.

L’únic però que se li pot trobar a aquesta eina és el seu preu; si bé l’entorn Mono és gratuït, MonoTouch es vendrà sota llicència comercial amb un preu d’entre 400 i 4.000 dòlars, depenent de si és per a ús personal o professional per a diversos desenvolupadors. El fet de que sigui l’únic entorn de programació que rivalitza amb les eines d’Apple per a l’iPhone/iPod Touch i que els desenvolupadors acostumats a .NET no necessitaran adquirir nous coneixements (amb l’estalvi que això suposa), permet a Novell posar-li un preu. Si en el futur li surt algun competidor més, és probable que vegem una versió Personal gratuïta mentre que l’Enterprise continuï essent de pagament.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)