Ja hi ha dates de publicaci

Compartir

Una versió nativa per a Mac OS X que no estarà com les actuals en fase alpha i que serà publicada al mateix temps que la resta de versions, la principal novetat.


Redacció iMàtica – Després de portar ja molt temps amb la versió 2.x del paquet ofimàtic lliure, aquest necessita un rentat de cara que li permeti competir amb Microsoft Office 2007 en el segment dels usuaris finals. De moment, ja s’han donat a conèixer les dates previstes en el ‘full de ruta’ cap a la nova versió major.

La primera parada en el camí es produirà el 6 de març, quan es ‘congeleran’ les funcionalitats del programari, és a dir, deixaran de ser afegides i des d’aquest moment només es treballarà en la millora de les ja existents i es corregiran els errors que es vagin trobant. Les funcionalitats de la interfície d’usuari també seran congelades en la mateixa data.

El següent pas començarà el 13 de març i acabarà el 3 d’Abril amb les traduccions localitzades. El 30 d’abril s’alliberarà la primera beta del paquet, i la primera RC (Release Candidate) veurà la llum al juliol. Finalment, la versió definitiva serà publicada, si no hi ha retards, el 2 de setembre.

Suport per a Mac OS X

Entre les novetats destacables de l’OpenOffice 3.0 es troba una versió nativa per a Mac OS X, que sortirà al mateix temps que les versions per a Windows, GNU/Linux i altres variants de Unix (Solaris, FreeBSD,…).

Actualment disposem de versions 2.x que necessiten la presència del servidor X-Windows en el sistema operatiu d’Apple. Aquest pot ser descarregat de forma gratuïta des del lloc web de la companyia de la poma i també ve inclòs en les darreres versions del Mac OS X. Si preferim prescindir del servidor X-Windows i no ens importa córrer el risc de testejar programari en estat de desenvolupament, podem optar per instal·lar la versió compilada per a Aqua, encara que aquesta no és una versió definitiva del programa, pel que podem trobar-nos amb errades que ens causin pèrdua de dades o problemes d’altra mena.

Desconec més detalls sobre aquest port, com per exemple si serà un binari universal o bé només estarà disponible per a màquines Macintosh amb processador Intel (que és el que sembla més probable).

El projecte de port de l’OpenOffice per a Mac OS X emprant la interfície nativa Aqua fa temps que està funcionant, però va experimentar una forta empenta fa uns mesos amb l’entrada en escena de Sun Microsystems, que va cedir dos tècnics a jornada completa per completar la migració.

Altres novetats

A més de la versió nativa per a Mac OS X, altres novetats destacables de la versió 3.0 de la suite ofimàtica lliure per excel·lència són:

– Una interfície d’usuari amb un ‘look’ més modern. Pocs detalls han transcendit, però podria prendre com a model l’aspecte del paquet Lotus Symphony d’IBM
– el format de fitxer seguirà l’especificació OpenDocument 1.2
– nou mòdul de disseny d’esquemes tipus organigrama
– filtres per a importació d’arxius de Microsoft Office 12 en totes les aplicacions del paquet
– suport per a taules en Impress (el programari de presentacions)
– millores en el sistema d’actualitzacions en línia
– un nombre més gran de traduccions localitzades
– un major nombre de funcionalitats passaran a ser instal·lades com a extensions per les quals es pot optar si interessa o deixar-les de banda en cas contrari
– en la versió per a Windows, millores per treballar més integrat en el nou Vista

Abans de la publicació de la versió 3.0 encara veurem el darrer ‘exemplar’ de la branca 2, la versió 2.4, en la qual s’hi milloraran aspectes com el suport per a arxius d’Access 2007.

Més informació:

Full de ruta o ‘roadmap’ per a la versió 3.0
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/OOoRelease30

Llistat de les novetats que inclourà
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Features#Planned_Features_for_3.0_Release

Guillem Alsina