Ja podem convertir una pàgina web en una aplicació d’escriptori amb Mozilla Prism

Compartir

Un plug-in per a Firefox permet "tancar" qualsevol servei en línia en una finestra pròpia com si d’una aplicació en local es tractés.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ja fa gairebé mig any que es va presentar el projecte Mozilla Prism, la resposta d’aquesta iniciativa oberta a entorns d’execució d’aplicacions d’Internet RIA (Rich Internet Applications) com el Silverlight de Microsoft o l’Apollo d’Adobe. Ara ja podem començar a veure el que dóna de sí aquest projecte amb el primer plug-in que permet dotar de la funcionalitat Prism al navegador lliure per excel·lència.

Aquest plug-in es troba disponible de moment només per a les versions beta de Firefox 3 i, un cop instal·lat, crea una nova opció en el menú Eines del navegador, el títol de la qual és "Convert Website to Application".

Per tal de crear una icona a una aplicació en línia i que aquesta es comporti en el nostre sistema com una aplicació instal·lada en local* només hem d’escriure la URL de la pàgina a la qual accedim per al servei en el navegador, i un cop s’hagi carregat aquesta, és qüestió de desplegar el menú Eines i clicar sobre la nova opció.

Un cop dut a terme aquest procés, se’ns obrirà una finestra en la qual li haurem de confirmar la icona amb la que dotarem a l’aplicació, i per a la qual es prendrà per defecte la que presenti la pàgina web a la barra d’adreces del Firefox, malgrat que podrem escollir una altra imatge diferent. També entrarem el nom que volem donar-li a l’aplicació, podrem editar la seva URL, seleccionar en quins llocs volem tenir l’accés directe (a l’escriptori, en el menú d’Inici o a la barra d’accessos ràpids) i algunes altres opcions.

De moment, el plug-in de Prism està en la seva versió 0.2, i una primera fallada que li hem detectat en el nostre laboratori és que un cop creada una nova aplicació en línia, la primera vegada que l’executem haurà d’estar obert també el navegador, ja que si no donarà un error, que no es produirà ja a partir de la segona vegada encara que Firefox no estigui carregat en memòria.

Prism 0.2 es troba disponible com a descàrrega lliure per a les plataformes Windows, Mac OS X i Linux.

* només en el que es refereix a tenir una icona pròpia a l’escriptori o en el menú d’aplicacions i a executar-se en una finestra que porta per títol el mateix que el servei web. Per la resta, necessita la connexió a Internet per a funcionar.

Guillem Alsina