Ja sembla l’hora que triomfi la televisió en el mòbil

Compartir

Telefonia mòbilEls recents Jocs Olímpics d’Hivern disputats a Vancouver i el proper Mundial de Futbol d’aquest estiu a disputar a Sud-àfrica, són dos esdeveniments que es vol que marquin l’inici del canvi de mentalitat dels espectadors i que reflecteixin l’inici d’una nova era: la de la televisió mòbil.

Redacció – Tot i que la tecnologia de la televisió en el mòbil existeix des de fa alguns anys, pocs són els televidents que l’aprofiten i, fins i tot, molt pocs són els que estan subscrits a canals de televisió en el telèfon. Si al principi el factor dissuasori era el preu, aquest ha baixat fins a extrems que permeten que aquest servei es trobi a l’abast de gairebé qualsevol butxaca mitjana.

Però abans d’avançar-nos fins a aquest punt, retrocedim una mica fins als recentment celebrats Jocs Olímpics d’Hivern. Una mica abans d’acabar-se l’esdeveniment, Timo Lumme (cap de TV i màrqueting per al Comitè Olímpic Internacional) declarava a l’agència Reuters que "tenim una explosió digital continuada", referint-se al fet que la cobertura digital en vídeo (Internet) ha igualat en nombre d’hores a la cobertura realitzada pels mitjans tradicionals, i la meitat d’aquesta xifra correspon a dispositius mòbils (smartphones, MID’s).

Malgrat tot, la TV tradicional continua essent la reina, segons va declarar Alan Wurtzel (President d’Investigació per a la cadena televisiva nord-americana NBC Universal) també a Reuters. La mateixa NBC dóna un balanç de dos milions de vídeos en streaming des de dispositius mòbils, fet que representa sis cops més que els passats Jocs Olímpics d’estiu a Beijing. El creixement és, doncs, prometedor aquest cop.

Però el veritable boom de la TV mòbil i del vídeo en streaming es podria produir arran de la propera Copa del món de Futbol a celebrar aquest estiu a Sud-àfrica, segons indiquen diversos analistes. De fet, en aquest darrer Mobile World Congress de Barcelona recentment celebrat, es palpava a l’ambient l’interès general que hi havia per aquest esdeveniment i la seguretat que serà el moment decisiu per a la TV en el mòbil.

El problema de la infraestructura

Si bé els preus per a l’usuari ja gairebé no constitueixen un fre a l’expansió de la televisió en el mòbil, no passa el mateix amb les infraestructures. Molts assistents al Mobile World Congress es queixaven de que el 3G deixava de funcionar amb massa freqüència pels voltants de la fira de Barcelona degut a l’ús massiu per part dels usuaris, i això incloent el reforç que les operadores havien realitzat en la infraestructura. En la majoria dels casos, l’ús del 3G es rescindeix a la sincronització del correu electrònic (modalitat push) i a la consulta de llocs web.

Fa por pensar el que pot passar si els usuaris comencen a adoptar l’hàbit de veure la televisió en el seu telèfon mòbil; les infraestructures actuals no estan preparades per suportar tota la càrrega de tràfic extra derivada d’aquest servei, pel què a mitjà termini els col·lapses de les comunicacions mòbils en grans zones urbanes serien quelcom habitual.

L’única solució a aquest problema seria el desplegament comercial de la 4G, quelcom que no veurem començar almenys fins l’any vinent.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina