Java: s’embolica la troca

Compartir

Java"Tots contra Oracle" pot constituir un lacònic resum del que la Fundació Apache ha proposat a la comunitat que desenvolupa la versió lliure i oberta del conegut llenguatge de programació i els entorns de desenvolupament i execució que l’acompanyen.

Redacció – No direm res nou si afirmem que Oracle i la filosofia del Programari Lliure no casen gaire bé. A la multinacional nord-americana no se l’ha batejat popularment com "l’altra Microsoft" sense motiu, i la seva absorció de Sun Microsystems només va fer complicar el panorama i reforçar aquesta opinió als que ja la tenien, degut al gran nombre de projectes lliures en els quals es trobava embarcada la companyia absorbida, i a l’actitud que Oracle ha pres amb ells. Així, OpenSolaris i OpenOffice han estat els que han acaparat un nombre més gran de titulars per la seva separació a tots els nivells de la multinacional de les bases de dades i la creació dels projectes Illumos/OpenIndiana en un cas i LibreOffice en un altre.

El següent de la llista podria ser Java, una de les "joies de la corona" de l’extinta Sun i que ha heretat Oracle, al qual -i almenys de moment- sembla estar-li donant més importància. Això no és estrany, doncs Java ja era emprat per Oracle abans de l’absorció de Sun com a llenguatge per a la construcció d’afegits als seus productes. És per això que una fractura a la comunitat Java podria perjudicar més a Oracle que les patides amb OpenSolaris i OpenOffice.

La Fundació Apache és la que, en aquest cas, ha desenterrat la destral de guerra apuntant-la contra Oracle. Ambdues formen part del Comitè Executiu del JCP (Java Community Process), una entitat de difícil definició que s’encarrega d’establir la definició de les futures versions de Java.

Com no podia ser d’altra manera, Sun Microsystems (en ser la creadora de Java) ostentava una posició de relleu en aquesta entitat, de la qual també en formava part la Fundació Apache, havent-se-les tingut ja amb anterioritat ambdues organitzacions. Amb la substitució de Sun per Oracle en aquest lloc de preeminència i el mal ambient que s’ha generat en tots els projectes de programari lliures afectats per l’adquisició, l’escalada ha anat a pitjor fins que Apache ha realitzat una crida a través del seu blog per tal que es voti en contra de la proposta d’especificació de la propera versió del popular llenguatge de programació.

Com a argument justificatiu, la Fundació Apache afirma que Oracle ha violat els termes de la llicència del seu propi producte en modificar unilateralment les condicions sota les quals Apache tenia llicenciats diversos elements de programari inclosos en la seva pròpia implementació lliure de Java, batejada com a Projecte Harmony. Aquests canvis són, segons continua indicant la Fundació, incompatibles amb la seva llicència lliure.

L’entitat ja ha anunciat que si s’admet la proposta d’Oracle per a la propera versió de Java, immediatament abandonarà la JCP.

Fork a la vista?

La possibilitat d’un fork tal i com ha passat en el cas d’OpenOffice/LibreOffice és més aviat difícil, essent aquesta una situació que es dóna més a una separació tipus Illumos-Solaris. Java continuarà sent Java en el marc de la JCP i a partir d’ara més controlat per Oracle, però res priva a la Fundació Apache de, prenent el que té ara i rebutjant els canvis proposats per la rival, bifurcar amb el seu propi llenguatge de programació, la seva especificació i eines.

Tindríem, doncs, una nova plataforma de programació inicialment compatible amb Java (almenys fins a l’especificació actualment en vigor) i després… després ja es veuria.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina