Jolla es torna real

Compartir

El projecte de creació d’un terminal amb sistema operatiu hereu del MeeGo de Nokia i Intel es materialitza aquesta setmana amb els primers enviaments de terminals que havien estat reservats amb anterioritat pels consumidors. Tindrà cabuda en el mercat?

Diversos terminals Jolla amb carcasses de diferents colors i funcionalitats

Idees més innovadores han caigut en el camí, i no ha estat per manca d’entusiasme per part dels seus impulsors. Amb això no vull dir que altres els segueixin en el camí d’allò que va poder ser i finalment no fou, però el cas és que hom es pregunta si en un espai com el de la telefonia mòbil encara hi queda lloc per acollir una plataforma de programari més.

L’exèrcit de terminals Android i l’iPhone es reparteixen el pastís, en el qual Nokia i la seva gamma Lumia amb Windows Phone estan reclamant el seu corresponent tros, de moment encara petit -segons les estadístiques mundials- però en creixement constant. El mateix mercat sembla estar expulsant BlackBerry i la seva plataforma de programari, tot i que la canadenca demana temps i prega als consumidors que li atorguin el benefici del dubte en triar successor als seus vells smartphones quan els vagin a renovar, i considerin una Z10 o algun altre terminal del seu catàleg.

Pel camí es va quedar Palm i el seu webOS, subsumits en la marea HP que, finalment, no ha fet res de bo amb la seva herència, i hom es pregunta si Jolla no seguirà un camí semblant a llarg termini.

Aquesta startup finlandesa es va crear després de l’expulsió de Nokia dels enginyers i tot el personal que treballava en la plataforma MeeGo, derivada de GNU/Linux i co-creada juntament amb Intel (que, a la fi, també renegaria d’ella). La travessa del desert va ser breu per a aquests, i creient a ulls clucs en el potencial del sistema operatiu que tenien entre mans, van decidir llançar-se a l’aventura.

Cap fabricant de maquinari sembla haver-los escoltat, i potser és per això que van optar per treure el seu propi terminal, al qual van batejar en un arriscat exercici imaginatiu amb el mateix nom que l’empresa: Jolla.

El nou terminal, que munta Sailfish OS -hereu de MeeGo- té una característica peculiar: carcasses posteriors intercanviables que doten, segons quina estigui muntada, de funcionalitats extra al telèfon.

L’èxit en la campanya de reserva i prevenda ha estat total, i aquesta mateixa setmana es comencen a enviar els terminals que van ser reservats i pagats pels early adopters, nostàlgics de la Nokia que va poder ser i finalment no fou, i consumidors que valoren les bondats que els pot oferir aquesta plataforma alternativa.

No serà una aventura mainstream, ara que aquest terme està tan de moda, i malgrat que a Finlàndia es puguin arribar a vendre en botigues, és probable que a la resta d’Europa i del món només s’aconsegueixi a través d’Internet.

Però també cal preguntar-se si això no és només el principi d’una gran aventura, i si Jolla no s’acabarà fent el seu lloc al mercat, equipant diversos terminals de diferents segments i, fins i tot, seduint altres fabricants.

Davant seu, un panorama difícil, amb un gruix dels usuaris que només veu i considera Android i iPhone, que li ha donat l’esquena a clàssics com BlackBerry i que no ha volgut ni tan sols considerar si el canvi de Nokia li ofereix alguna cosa que li pugui interessar i si Windows Phone s’ajusta millor a les seves necessitats que les dues plataformes regnants.

La carta de Sailfish OS i Jolla és que, a més de les seves pròpies aplicacions natives, també permet executar programari d’Android, de manera que l’usuari tindrà accés a una àmplia gamma d’apps populars que van des de WhatsApp fins a Instagram, passant per Facebook o Twitter .

Així les coses, és segur que sentirem a parlar de Jolla. La qüestió és si per redactar la seva necrològica o bé -i esperem-ho pel bé de l’ecosistema mòbil- per a lloar el seu èxit, encara que sigui modest. La varietat sempre ha estat positiva en qualsevol ecosistema.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: