Jolla prescindeix de fabricants intermediaris

Compartir

La startup finlandesa presenta el primer terminal de factura pròpia funcionant sota les ordres de Sailfish OS, hereu de MeeGo.

Primer terminal Jolla amb Sailfish OS

Primer terminal Jolla amb Sailfish OS

Si Mahoma no va a la muntanya… o, en aquest cas, si els fabricants no s’interessen per Sailfish OS, Jolla llançarà el seu propi terminal.

La startup que recull l’herència del MeeGo creat per Nokia i finalment rebutjat per la multinacional finlandesa en favor de Windows Phone, no ha volgut esperar que algun fabricant de terminals trobi interessant la seva plataforma de programari per incorporar-la a algun dels seus terminals, si no que ha decidit dissenyar, construir i llançar el seu propi smartphone, el nom del qual és el mateix que el de l’empresa: Jolla.

Poc es coneix de la configuració maquinari de Jolla, ja que des de la companyia homònima només s’ha indicat que munta una CPU de doble nucli (dual-core), pantalla de 4,5”, 16 GB. d’emmagatzemament intern amb possibilitat d’augmentar-lo a través de ranura microSD amb fins a 32 GB. extres, suporta xarxes 4G LTE, càmera de fotos/vídeo de 8 Mpx. amb gravació HD a 1080p i càmera davantera per a videoconferència, i tecnologia NFC.

El seu preu lliure serà de 399 €, i la startup finlandesa espera posar-lo a la venda a final d’aquest mateix any. Per un temps limitat, la companyia posa a disposició dels interessats un bo de 100 € menys en l’adquisició del seu telèfon si realitzen la prereserva en el seu lloc web.

Aquest primer terminal no té botons a la part frontal de l’aparell, essent totalment dirigit a través de programari, ja sigui per mitjà de pulsacions a la pantalla (tap) o a través de gestos. De fet, la companyia afirma que és possible fer amb ell les tasques habituals sense ni tan sols mirar a la pantalla.

Sailfish OS pot executar apps d’Android, amb la qual cosa els qui comprin aquest primer terminal no hauran d’esperar que adaptin els seus programes preferits al nou sistema, si no que podran acudir directament a les apps que han usat fins a la data (sempre que provinguin d’un terminal amb el sistema del robot verd).

Una curiositat del nou terminal de Jolla és l’efecte que produeix en el programari la carcassa posterior intercanviable. Aquesta pot ser de diversos colors diferents i, un cop muntada en el telèfon, el sistema adapta el color de fons de la pantalla o el disseny del paper tapís de fons per a què faci joc amb el color de la carcassa.

No s’acaba aquí la funcionalitat de les carcasses intercanviables; podem tenir-ne diverses, i associar amb cadascuna d’elles una app diferent per a què s’executi un cop posada en el telèfon, o bé fins i tot indicar perfils d’usuari diferents.

Jolla és un telèfon diferent, fins i tot el defineix així Marc Dillon que ha parlat d’un moviment, animant als interessats a afegir-s’hi.

Fins ara, tot el que no és Android o l’iPhone d’Apple ha passat dificultats per a posicionar-se en el mercat, fins i tot sistemes tan interessants i recolzats per empreses potents com a BlackBerry OS 10 i Windows Phone. Davant d’aquest panorama, quina sort correran Jolla i Sailfish OS?

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: