Jonathan Ive: valor segur per a Apple

Compartir

La borsa està castigant els darrers moviments de la companyia de la poma, pel que què millor que donar poder al successor natural de Jobs en l’apartat del disseny?

El disseny ha estat sempre, juntament amb el rendiment optimitzat de la combinació maquinari+programari, un valor segur per a Apple. Jobs era un perfeccionista obsessionat fins amb els més mínims detalls del funcionament i la interacció humana dels productes que han lluït el segell de la poma mossegada, una filosofia que no només s’ha demostrat no errònia, si no molt encertada per al progrés de l’empresa i les seves creacions.

Amb la defunció del cofundador de l’empresa i màxim responsable d’aquests aspectes fa ara un any, es va obrir un període d’incertesa sobre el futur de la companyia, tot i que aquesta va aguantar bé i va demostrar la seva solidesa a la borsa, on va arribar a una cotització rècord de més de 700 dòlars el passat mes de setembre. Però les darreres presentacions de producte l’han anat “enfonsant” fins a baixar dels 600 dòlars per acció.

Aquesta “sagnia” pot estar relacionada amb què tant en l’iPhone 5 com en l’iPad Mini, Apple no ha presentat res radicalment nou i revolucionari, ni res que no fos esperat. Les travesses que havia anat fent el públic amb anterioritat a la presentació, van encertar en major o menor mesura, una cosa que en el passat era molt més difícil, ja que Steve Jobs acostumava a finalitzar les presentacions amb el seu ja famós “one more thing” que donava pas al gàdget inesperat.

L’iPad Mini ha estat el cim de la previsibilitat de la companyia i, a més, ha portat crítiques molt significatives per part d’alguns analistes de mercat, que han afirmat que si fins ara la companyia de Cupertino ha anat marcant el camí que s’ha de seguir en el mercat i totes les altres han copiat els formats que proposava, l’iPad Mini no precedeix a res i, ans al contrari, segueix l’estela d’altres fabricants que ja ofereixen tauletes de set polzades.

Potser ha estat en aquest context que s’ha produït la renovació de la cúpula directiva d’Apple que ha atorgat més poder a Jony Ive en donar-li la potestat tant de disseny industrial com de la interfície humana, per la qual cosa serà el màxim responsable del look&feel dels dispositius i el programari de la companyia.

Vull pensar, però, que una renovació d’aquesta mena porta temps, i no és el producte precipitat d’una baixada de la borsa, pel què la coincidència entre aquest canvi i la baixada a la borsa és, simplement, això, una coincidència.

Ive és un valor segur per a Apple, el nou Steve Jobs, paper que ell mateix ha admès declarant obertament que el factòtum de la companyia li va robar les idees més d’un o dos cops.

Si alguns pensen que a Apple li manca Jobs, podran tenir ara una mena de reencarnació del mític cofundador de l’empresa, tan bo o potser millor en disseny que el gran mestre de la sorpresa en les keynotes. La resta serà innovació tecnològica.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: