Julian Assange, pros i contres

Compartir
Julian Assange, imatge gentilesa d'Espen Moe a Flickr sota llicència Creative Commons

Julian Assange, imatge gentilesa d'Espen Moe a Flickr sota llicència Creative Commons

Una cosa no treu l’altra, i el que pugui haver fet en la seva vida personal no ha de fer ombra (ni tampoc exaltar) els seus èxits i mèrits com a ciberactivista.

Criticat. Lloat. Envejat. Odiat. Venerat. Tots aquests sentiments i molts més són els que desperta el polèmic fundador de Wikileaks i ¿ex? hacker (es deixa de ser això alguna vegada?), uns adopten postures a favor i d’altres en contra. Però, es pot trobar un punt mig?

Tots tenim diverses facetes que són fàcilment diferenciables. Assange no n’és una excepció. No el defenso de les acusacions de violació pel què ha fet a WikiLeaks, penso que ha de ser la justícia la que ha de dirimir si va infligir algun perjudici a les dues dones que l’han denunciat, però també penso que aquest judici ha de ser just i s’ha de vetllar per a què no sigui una maniobra per a silenciar-lo.

El què ha fet a WikiLeaks m’agrada en conjunt, si bé acció per acció poden haver-hi punts criticables. Des de Washington s’ha dit que ha posat en perill les vides de civils i militars, però Julian Assange no ha enviat a ningú a la guerra, al contrari que el govern de George Bush fill.

Puc admirar la seva obra, però també admetre que, a nivell personal, pot haver fet coses mal fetes, sempre respectant la presumpció d’innocència que s’ha d’aplicar en democràcia, almenys en les democràcies que ens enorgullim de lluir. I sé separar les dues facetes, així com molts futbolistes famosos han brillat amb llum pròpia en el terreny de joc però se’ls ha condemnat la seva dissoluta vida privada.

És el que té la naturalesa humana, i s’ha de prendre com ve. Com tot i com tots, Julian Assange té coses bones i coses dolentes, pros i contres. Quedem-nos amb una valoració per a cada aspecte.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: