Kaspersky: el malware mòbil creix i segueix les tendències del seu homòleg ‘tradicional’

Compartir

Al seu pas per Barcelona amb motiu del Mobile World Congress, l’informàtic rus Eugene Kaspersky ha donat la seva habitual “estirada d’orelles” a operadores, fabricants i consumidors per a què vetllin per la seguretat. Especialment en dispositius Android.

Eugene Kaspersky durant la roda de premsa celebrada a Barcelona

Eugene Kaspersky durant la roda de premsa celebrada a Barcelona

Un cop més, el cofundador de Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, ha desplegat el seu reconegut encant personal a la capital catalana per advertir sobre els riscos de seguretat en els dispositius mòbils, desmuntar mites i alliçonar sobre les actituds i mesures a prendre davant d’una situació en què es preveu un creixement i evolució del malware dirigit a smartphones i tablets.

Abans de res, l’informàtic rus va voler desmentir tòpics i conscienciar sobre el que per a la seva empresa és una situació real. I és que encara hi ha jugadors del sector mòbil que s’entesten en treure-li importància a aquesta modalitat de malware, com per exemple des de la mateixa Google. Aquesta darrera sembla obcecada en demostrar que la seva plataforma és totalment segura, mentre que Kaspersky -i no és l’únic- afirma que els creadors de malware estan dirigint les seves mires cap a la plataforma del robotet verd i encara l’atacaran més com a futura guanyadora de la “guerra” de sistemes operatius que s’està lliurant actualment en el camp dels dispositius mòbils. El malware mòbil creix, i ho fa amb una corba molt pronunciada a l’alça, més que la de la resta del programari maliciós.

Kaspersky assenyala la corva creixent del malware per a Android

Kaspersky assenyala la corva creixent del malware per a Android

Pel que fa a les tendències que seguirà el malware mòbil, aquest mimetitzarà les que ha anat seguint el seu homòleg tradicional per a sistemes informàtics de sobretaula, centrant-se en aconseguir dades bancàries de tota mena (d’accés a comptes, d’operacions realitzades amb targes de crèdit,…) i aprofitant les facilitats pròpies del mitjà mòbil com, per exemple, fent realitzar al terminal trucades a un número de tarificació especial.

Kaspersky va descriure, com a exemple d’activitat, la possibilitat per part dels creadors de malware d’interceptar els missatges que les entitats bancàries envien a través del mòbil als posseïdors de targes de crèdit que realitzen compres online per fer-los arribar els codis de validació. D’aquesta manera, amb els números de la tarja de crèdit i el número de validació de l’operació, els cibercriminals poden anar carregant despeses al compte de l’usuari sense que aquest se n’assabenti.

La mimetització de les conductes que els cibercriminals segueixen en el món mòbil respecte de les que han anat seguint en els sobretaules serà tal que Kaspersky va predir l’aparició de xarxes de botnets per a Android, capaces de convertir els nostres telèfons i tablets en “zombies” al servei d’altres.

A més curt termini, i per a enguany, la predicció de l’informàtic rus és que creixerà el nombre de malwares detectats a les app store oficials.

Finalment, Denis Maslennikov i Vicente Diaz, analistes de malware per a la companyia russa, van aclarir dubtes sobre la necessitat d’un programari de protecció anti-malware per als nostres smartphones i tablets, rebatent per a això les afirmacions llançades des de Google fa algunes setmanes, en les quals s’acusava als fabricants de productes de seguretat per a Android de sembrar el pànic i de mentir.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: