Kaspersky Lab publica la tercera part de l’informe “Virologia mòbil”

Compartir

SeguretatKaspersky Lab ha publicat la tercera part el seu informe sobre amenaces per a telèfons mòbils i smartphones: Virologia mòbil.

Nota de premsa – L’article és la continuació d’un informe sobre programes nocius per a telèfons mòbils, la primera i segona part del qual ja havien estat publicades. Els autors de l’article són els experts de Kaspersky Lab Alexander Gostev, director del centre global d’investigacions de la companyia, i Denis Maslennikov, director del grup d’investigacions d’amenaces mòbils.

Han passat gairebé tres anys d’ençà de la publicació de la primera part de l’informe, a l’octubre del 2006. Durant aquest temps, els experts de Kaspersky Lab han presenciat canvis importants en el món dels dispositius mòbils. En el mercat de sistemes operatius per a telèfons mòbils i smartphones es nota l’absència d’un líder clar. Amb l’anterior líder -Symbian- competeixen amb èxit Windows Mobile, BlackBerry, la versió mòbil del Mac OS X i altres plataformes. Aquesta situació és molt diferent de les condicions del mercat dels ordinadors de sobretaula, on domina Microsoft Windows.

Degut a l’absència d’una plataforma líder, els creadors de programes nocius per a dispositius mòbils s’han trobat amb la impossibilitat de realitzar atacs massius per a la majoria de telèfons i smartphones. Això ha dut al desenvolupament de tecnologies per a amenaces mòbils aplicables a multiplataformes.

En particular, la tecnologia Java 2 Micro Edition (J2ME), que assegura la funcionalitat del llenguatge Java en els dispositius mòbils independentment de la plataforma, s’ha arribat a emprar amb molta freqüència en programes nocius mòbils. J2ME funciona en gairebé tots els telèfons mòbils i smartphones moderns.

Durant els tres anys que han passat des del moment de la publicació de la primera part de Virologia mòbil, el programari maliciós J2ME ha arribat a ocupar el segon lloc entre tots els objectes detectats per Kaspersky Lab amb un 35%, cedint el lideratge només a Symbian, que té el 49%.

En aquests anys, el nombre de tots els objectes nocius mòbils detectats per Kaspersky Lab s’ha triplicat, fet que confirma el ritme estable de creixement d’amenaces observat del 2004 al 2006.

Els autors de l’article descriuen les noves, però ja populars, tecnologies i mètodes dels creadors de virus per a mòbils, com la còpia d’ells mateixos a les targes de memòria, la descàrrega de mòduls complementaris des d’Internet, les accions espia, el deteriorament de les dades de l’usuari, el polimorfisme i la cancel·lació dels instruments de protecció incorporats en el sistema operatiu.

El comportament més freqüent dels programes maliciosos per a mòbils observats durant els darrers dos anys, és l’enviament de SMS a través del mòbil de l’usuari, sense que aquest ho sàpiga. Aquest tipus de programa s’anomena Troià-SMS. Per obligar a l’usuari a prémer el botó i, així, enviar un missatge a un número determinat, els creadors d’aquests programes empren mètodes d’engany molt sofisticats.

El canal més habitual de difusió de programes tipus Troià-SMS són els portals WAP, on s’ofereix la descàrrega de programari de diferents tipus i de continguts multimèdia. La majoria dels Troians-SMS es disfressa d’aplicacions que ofereixen serveis gratuïts d’intercanvi de SMS o d’accés a Internet, així com de contingut de caràcter eròtic o pornogràfic.

A l’article també s’hi descriuen les vulnerabilitats de telèfons mòbils i de smartphones més freqüents, així com alguns dels incidents virals més destacats en l’actualitat, que demostren que el programari maliciós per a mòbils, igual que els virus per als PCs, té com a objectiu, cada cop amb més freqüència, blancs concrets i locals, més que la propagació d’epidèmies. Les regions amb més programes maliciosos per a mòbils són Rússia, Xina, Indonèsia i els països de l’Europa Occidental.

L’èxit dels dispositius mòbils despertarà encara més l’interès en els ciberdelinqüents per a obtenir guanys il·legals, fet que augmentarà el nombre d’amenaces mòbils. Tot i això, amb el temps, els smartbooks poden arribar a ser un objecte més atractiu per als atacs virals que els smartphones. Al mateix temps, l’ús de processadors x86 en els electrodomèstics pot augmentar l’àrea potencial d’atacs a nous àmbits.

Podeu llegir la versió completa de l’article en el nostre lloc viruslist.es.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)