Kaspersky proposa exigir un passaport per accedir a Internet

Compartir

Eugene Kaspersky, president de la companyia d’antivirus que porta el seu nom, va afirmar en unes jornades a Sant Petersburg que la implantació de passaports per accedir a Internet reduiria dràsticament la delinqüència informàtica. "No acabaria amb tots, però sí amb la majoria de cibercriminals", va adduir Kaspersky, qui va proposar també la posada en marxa immediata d’una Interpol d’Internet.


Mercè Molist – "Donaria amb gust la meva privacitat a canvi de no tenir tant de "spam" i virus", va assegurar el president de Kasperksy Lab. El seu segon de bord, Stanislav Xevtxenko, va afirmar que, en deu anys, serà normal la "identificació electrònica de tots els usuaris i recursos de la xarxa, així com l’emmagatzematge centralitzat de les dades de tota la Internet, per a la seva monitorització automàtica en sistemes unificats".

Kaspersky va denunciar l’existència d’un nou negoci, cada cop més pròsper a la xarxa: el C2C (de criminal a criminal), contra el que, va assegurar, "els governs no ofereixen solucions reals". Va posar com a exemple el Conveni contra el Cibercrim promogut per la Unió Europea, que no han signat Xina, Rússia ni Llatinoamèrica, les zones emergents del delicte informàtic. Va negar en canvi que les màfies tradicionals participin en aquest.

Eugene Kaspersky va advocar per noves fórmules, com l’Aliança Multilateral Internacional contra el Ciberterrorisme (IMPACT, en anglès), que va presentar al maig el govern de Malàisia. És la primera iniciativa global de seguretat informàtica on hi participen de la mateixa manera el sector públic i privat. Kaspersky Lab ja ha aportat fons econòmics, així com el SANS Institute, Symantec, Trend Micro o F-Secure.

A més de la cooperació internacional, Kaspersky va proposar nous enfocaments tècnics en el disseny d’antivirus, creant zones segures en els ordinadors mitjançant "sandboxes" i màquines virtuals, en les quals s’hi executaria el navegador. Així, encara que un troià l’infectés al visitar una web, el codi maliciós no podria anar més enllà de la màquina virtual i desapareixeria en tancar-la.

La banca en línia també fou protagonista de les jornades. L’expert de Kaspersky Lab, Costin Raiu, va criticar que "els bancs no paren prou compte i això portarà problemes en el futur". Raiu va denunciar que "per atacar la banca electrònica s’estan emprant troians de fa 20 anys… i segueixen funcionat!".

Això no evita, va explicar, que s’estiguin veient també "troians molt especialitzats que intercepten el trànsit al vol i canvien el compte de destinació d’una transferència per la de l’atacant, segresten sessions bancàries en línia o realitzen "phising al vol", que consisteix en demanar detalls de la tarja de crèdit des d’una finestra aparentment oberta pel banc".

Raiu va apuntar com a solucions, que ja estan adoptant alguns bancs: "Confirmar les transferències mitjançant una trucada o un SMS i usar telèfons i "tokens" intel·ligents per realitzar les operacions". El seu company Sergey Novikov va afegir una altra proposta: "Educar a la gent jove, que no sap com usar el seu coneixement tecnològic d’una forma productiva". Segons Novikov, de cada 10 creadors de virus detinguts, 8 són menors de 21 anys.

Kaspersky Lab

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina