KDE llan

Compartir

Conté novetats interessants que fan d’aquesta una versió més madura de KDE4 que sens dubte conquerirà a molts usuaris que no van ser seduïts pel llançament de l’anterior versió 4.0 .


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – KDE segueix progressant en el seu particular pols contra Gnome per l’hegemonia com a l’entorn d’escriptori preferit per usuaris i responsables de distribucions GNU/Linux i sistemes Unix en general, i aquest cop el que anuncia és la versió 4.1 de l’entorn que és més madura i inclou alguns elements que es van trobar a faltar en el llançament de la versió 4.0 .

Diverses pantalles de KDE 4.1

S’ha parat cura especialment en millorar tots els aspectes que afecten directament a l’usuari final més que de funcionament intern i els frameworks sobre els quals es sustenta l’entorn. Plasma -la "shell" de l’escriptori-, ja per ella mateixa una de les novetats més interessants del llançament de KDE4, ha estat retocat i millorat encara més, amb l’objectiu en ment d’atreure als usuaris de KDE 3.x que encara no s’han decidit a donar el salt a la nova generació d’aquest entorn.

També s’han introduït millores per als programadors i a la resta de les plataformes que a més de GNU/Linux suporta de manera oficial el projecte, com són OpenSolaris, Windows i Mac OS X.

Afegits importants

La principal peça de programari que aporta aquesta nova revisió de l’entorn és la suite KDE-PIM migrada per fi, quelcom que es va trobar a faltar en el recent llançament de KDE 4. Aquesta suite la formen el client de correu electrònic KMail, l’organitzador KOrganizer i el lector de ‘feeds’ RSS Akregator entre d’altres components, i fins ara només estaven disponibles de manera nativa per a la versió 3.x de l’escriptori.

L'escriptori de KDE 4.1

 

També s’hi han afegit noves aplicacions com Okteta (editor hexadecimal), KDiamond, KBreakOut i Kollision (jocs), KSCD (reproductor de CD’s d’àudio), o Lokalize, una eina que facilita la traducció de l’entorn a la llengua que es vulgui.

Malgrat totes aquestes novetats, des de KDE s’admet que encara manquen components i funcionalitats que es trobaven en la branca 3.x de l’entorn d’escriptori i que encara no han estat portats a la branca 4.x ni tan sols en aquesta nova revisió 4.1, tot i que s’assegura que veuran la llum en futures versions. Una d’aquestes futures versions és la 4.2, la data de presentació de la qual ha estat prevista per al gener de 2009.

Aquesta nova versió ha estat dedicada a Uwe Thiem, un notable col·laborador del projecte mort recentment a causa d’una fallada renal. Thiem, natural de Hannover (Alemanya), havia participat en programes per a l’alfabetització digital a l’Àfrica, i era un col·laborador molt estimat per la comunitat KDE, a la qual ha xocat molta la seva mort.

Guillem Alsina