KDE tindrà suport multitàctil

Compartir

LinuxLa nova versió 4.6 de les llibreries QT (base del popular entorn gràfic d’escriptori per a GNU/Linux) presenta com a novetat destacable el suport per a interfícies multitàctils governades per gestos, quelcom que de ben segur serà implementat en les properes revisions de KDE.

Redacció – Apple ho va posar de moda amb els seus dispositius mòbils, per a ser adoptat després pels principals fabricants de telèfons mòbils i, finalment, passar als escriptoris dels ordinadors amb el maquinari adequat mitjançant Windows 7. Es tracta del paradigma de la interfície multitàctil, una forma d’interactuar amb el sistema operatiu que governa els gàdgets electrònics o ordinadors que no requereix de teclat ni ratolí, sinó només dels dits de l’usuari que, de forma molt intuïtiva, pot gestionar el funcionament, els programes i les dades de la màquina.

La interfície multitàctil es diferencia de la tàctil en què aquesta darrera només és capaç de reconèixer i processar un punt de pressió, amb la qual cosa si s’intenta treballar amb dos dits sobre la pantalla, el sistema no reconeixerà ni interpretarà les pulsacions, mentre que la multitàctil és capaç de reconèixer i treballar amb diversos punts de pressió simultàniament. Això permet que, per exemple, es puguin utilitzar dos dits per a rotar elements en pantalla.

Mac OS X està capacitat per treballar amb interfícies multitàctils, només que Apple no ha previst de moment aquesta possibilitat més enllà dels seus dispositius mòbils com l’iPhone o l’iPod Touch. D’entre els “tres grans”, doncs, només quedava GNU/Linux, que malgrat tot si és capaç de treballar amb màquines Tablet PC que disposin d’interfície tàctil.

La nova versió 4.6 de les llibreries QT presentades recentment per Nokia i base de l’entorn gràfic d’escriptori KDE inclouen com a principal novetat el suport d’interfície multitàctil sempre i quan la màquina sobre la qual s’utilitzi disposi del maquinari adequat. Això fa presagiar que, en breu, KDE comptarà amb el corresponent suport, i les instal·lacions de Linux que executin les futures versions d’aquest entorn (que rivalitza amb Gnome) sobre ordinadors que incloguin pantalles amb suport multitàctil, puguin aprofitar aquest maquinari.

La resta serà problema de drivers, especialment per als fabricants menors, ja que les grans marques acostumen a proporcionar informació tècnica detallada i fins i tot equips de desenvolupament per tal que les principals distribucions del mercat reconeguin correctament i puguin emprar tot el seu maquinari.

QT és propietat de Nokia després de l’adquisició que el fabricant finlandès va fer de Trolltech en el 2008, i amb el recent N900 estem veient el primer del què segur serà una magnífica saga de dispositius d’aquest fabricant basats en Linux i QT, amb la qual cosa l’interès estratègic per incloure suport multitàctil per als seus dispositius mòbils està més que clar. A partir d’aquí, el seu pas als escriptoris és una cosa senzilla.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)