La 5G es comença a moure sense tenir encara una forma definida

Compartir

La Unió Europea fa un esforç per situar-se al capdavant en R+D de la que ha de ser la següent generació de connectivitat després de la 4G, que encara es troba en fase de desplegament.

El Mobile World Congress d’aquest any ha estat el lloc triat per l’Agenda Digital Europea per presentar el pla europeu d’inversió en R+D per a la cinquena generació de connectivitat a Internet i justificar-lo com a una necessitat estratègica no només del sector TIC o de cara al futur escenari de les ciutats intel·ligents (smart cities), sinó com a generador mateix de llocs de treball.

Així ho ha justificat la Comissària Europea per a l’Agenda Digital, Neelie Kroes, que ha explicat que on hi ha connectivitat, la taxa d’ocupació s’incrementa, malgrat que sense entrar a discutir altres xifres o detalls dels llocs de treball creats. Al final, es tracta d’un problema econòmic, més que no pas tecnològic.

Neelie Kroes, Comissària Europea per a l'Agenda Digital, a l'acte d'ahir

Neelie Kroes, Comissària Europea per a l’Agenda Digital, a l’acte d’ahir

Acompanyaven Kroes el CTO de Nokia Solutions, Hossein Moiin, la Vicepresident Executiva Sènior d’Innovació, Màrqueting i Tecnologies d’Orange, Mari-Noëlle Jego-Laveissière, el CTO d’Ericsson, Ulf Ewaldsson, i el CTO i President d’Alcatel-Lucent, Marcus Weldon.

La Comissària Europea ha anunciat una inversió de 3.000 milions d’euros en recerca i desenvolupament en el vell continent per a la consecució d’una cinquena generació que, paradoxalment, encara ningú no sap com ha de ser en termes tècnics, tot i que precisament la inversió va destinada a desvetllar aquest ‘misteri’; “no tinc ni idea del que és la 5G“, admetia Ulf Ewaldsson.

Durant la roda de premsa no es van donar més detalls sobre com es repartiran i gastaran aquests 3.000 milions d’euros ni quines condicions hi haurà per accedir-hi.

Paradigma canviant que fa necessari un cabal de dades més ampli

La Internet de les coses i les ciutats intel·ligents portaran amb elles un augment constant de la necessitat d’ample de banda, en multiplicar exponencialment les dades a transportar. Empreses com Cisco ja estan buscant solucions a aquest problema creixent de necessitat d’ample de banda, malgrat que amb enfocament economitzador abans que d’ampliar el cabal del mitjà de transport.

L’actual espectre radioelèctric té limitacions que ja comencem a patir, però que en el futur proper encara se’ns podrien dibuixar de manera més dramàtica; tornant a les paraules d’Ewaldsson, el CTO d’Ericsson va predir que “algun dia l’espectre de ràdio serà més preciós que el petroli“.

Potser és per això que Marcus Weldon va predir que la 5G permetrà la itinerància entre diferents tecnologies d’una forma transparent, de la mateixa manera que avui dia saltem de cèl·lula en cèl·lula de telefonia mòbil sense problemes (i d’aquí la denominació d’origen anglosaxó de telefonia cel·lular).

Privacitat: tema candent

A la ronda de preguntes del públic assistent, el primer tema en sortir va ser el de la privacitat. Segons Mari-Noëlle Jego-Laveissière, aquesta ha de venir integrada a la mateixa xarxa, és a dir, que les comunicacions haurien de venir encriptades des del nivell de transmissió de dades per evitar casos -que qui preguntava va posar d’exemple- com els recents espionatges massius de la NSA nord-americana.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: