La CEA llança campanya per evitar el control d’Internet per part dels governs nacionals

Compartir

La patronal de les empreses tecnològiques nord-americanes s’alinea amb el govern del seu país per tal d’evitar que la direcció de la Xarxa de xarxes vagi a parar a mans de les Nacions Unides.

El darrer Congrés Mundial de Telecomunicacions celebrat a Dubai va donar com a polèmic resultat la proposta de tractat presentada per diverses nacions per a supeditar el control d’Internet i determinades decisions sobre la Xarxa, a organismes dependents de les Nacions Unides. Fins ara, aquest control ha vingut essent realitzat per organitzacions no governamentals, tot i que la inspiració a l’ombra del govern dels Estats Units no és posada en dubte per ningú. De fet, la seu de la majoria d’aquestes institucions es troba en sòl nord-americà.

No deixa de ser lògica esta voluntat d’exercir una certa influència (o control, segons el punt de vista des del que es miri), tenint en compte que van ser els Estats Units els qui van inventar la Xarxa de xarxes.

Tornant a la proposta de tractat presentada a Dubai, els països anglosaxons encapçalaments pels Estats Units, als quals s’hi van afegir els seus aliats naturals, es van negar a signar tal document. En total, més d’un centenar dels gairebé 200 estats que composen les Nacions Unides no van ratificar el tractat, encara que alguns d’aquests ho estan considerant.

Ara, la CEA (Consumer Electronics Association), la patronal de les empreses nord-americanes i entitat organitzadora del CES, ha llançat una campanya en contra del tractat de Dubai consistent en recollir signatures (online) dels seus associats i simpatitzants per a què siguin enviades als seus representants en els òrgans de govern nord-americans.

L’objectiu és convèncer-los per a què impulsin una resistència a ultrança dels Estats Units contra aquesta proposta de tractat que, de moment i a causa de la divisió d’opinions, es troba a l’aire. En joc, el manteniment de l’estatus quo en el govern d’Internet, o el seu canvi a un model en què els diferents estats compartirien aspectes de la seva gestió.

Els que estan a favor d’aquest canvi argumenten que la Xarxa ha deixat de ser patrimoni exclusiu dels Estats Units i que, en aquesta situació, és lògic que la comunitat internacional pugui decidir sense haver de passar per la voluntat del país nord-americà, que seria més democràtic repartir les responsabilitats sobre Internet. Els contraris al canvi i partidaris de mantenir l’estat actual, argumenten que països com la Xina, Rússia i part del bloc àrab, busquen aplicar a Internet una major i millor censura per fer callar les veus dels qui els critiquen, al mateix temps que afirmen que Internet ja és lliure i democràtica en estar gestionada per entitats independents de qualsevol govern, la qual cosa és cert sobre el paper, encara que no queda tan clar en la realitat.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: