La cinquena alpha d’Ubuntu 8.04 integra Wubi en el sistema

Compartir

Aquest programa permet la instal·lació d’un complet sistema Ubuntu des de Windows, facilitant així la tasca per als usuaris novells.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Nova versió alpha d’Ubuntu 8.04, la continuadora de la reeixida saga de distribucions Ubuntu que ha de veure finalment la llum del dia a l’abril. I com sempre, amb novetats. Algunes més destacables, i d’altres menys.

La més interessant d’aquesta revisió sigui potser la inclusió de Wubi, un programa que facilita la tasca d’instal·lació de la distro des del sistema operatiu Windows, fent-la per tant més assequible a usuaris novells que és el tipus de client que busca Ubuntu.

Enlloc d’haver de particionar el disc dur, amb Wubi s’instal·la tot el programari en la mateixa partició de Windows -pel què el rendiment del sistema serà lleugerament inferior comparant-lo amb una instal·lació nativa sobre la seva mateixa partició- i es crea una nova entrada en el gestor d’arrencada gràcies a la qual podrem discriminar si arranquem amb un o altre sistema operatiu.

El menú que des del Windows ens dóna accés a aquesta possibilitat també ha canviat. Si abans era l’anomenat WinFOSS, que ens permetia instal·lar programari lliure sota el sistema operatiu de Microsoft com el navegador web Firefox, ara és l’aplicació umenu, que ens dóna les opcions de reinici de la màquina per a executar el Live CD, instal·lar Ubuntu sobre Windows mitjançant Windows, i l’abans esmentada opció d’instal·lació de programari lliure per al sistema de Microsoft.

Per la resta de novetats, respecte a la versió alpha 4, s’ha avançat amb la integració del sistema de control de permisos PolicyKit per a què permeti l’ús d’eines administratives des d’un compte d’usuari final. PolicyKit dóna un control molt més granular del sistema de permisos, assignant privilegis ja no només a una aplicació completa, si no a tasques individuals que aquesta ha de desenvolupar.

La versió de Firefox 3 també s’ha actualitzat a la beta 3, s’ha inclòs el client de BitTorrent Transmission, i canviat l’applet del calendari per tal que a més de mostrar la data i hora, pugui també presentar en pantalla informació meteorològica sobre qualsevol lloc del món.

Una altra novetat destacable és la introducció del suport per a GnomeVFS (Virtual File System) en el gestor d’arxius Nautilus. GVFS és una capa d’abstracció que realitza les operacions de manipulació de fitxers com la lectura i l’escriptura, i de la qual s’espera en un futur proper que permeti opcions avançades amb els sistemes de fitxers de Linux.

Les funcionalitats de virtualització no podien faltar, i a partir d’ara es suporta KVM de forma oficial en el nucli a més d’incloure millores en el kernel per millorar la ràtio d’entrada i sortida (I/O) en màquines virtuals.

A més de l’habitual Ubuntu basada en l’escriptori Gnome, s’han publicat les versions equivalents de la resta de branques oficials i extraoficials del projecte: Kubuntu (que substitueix a Gnome per KDE), Edubuntu (amb programari educatiu per a col·legis i instituts), Jeos (per a virtual appliances), Xubuntu (amb l’entorn d’escriptori Xfce), Gobuntu (exclusivament amb programari 100% lliure) i Ubuntustudio (per a editors de continguts multimèdia, especialment àudio i vídeo).

Més informació:

Hardy Heron Alpha 5 Test Release
http://www.ubuntu.com/testing/hardy/alpha5

Guillem Alsina