La comunitat Gnome es qüestiona la seva militància en el projecte GNU

Compartir

GnomeEntre la militància convençuda de Stallman i la postura més flexible d’altres per a conformar un producte informàtic el millor possible barrejant influències del programari propietari amb el lliure, la comunitat de desenvolupadors que construeix el popular entorn gràfic per a Unix/Linux ha començat a qüestionar-se la seva filiació al projecte lliure per excel·lència: GNU.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ja adverteixo abans de que continuïn llegint el present article, que la qüestió és probablement més profunda i diversa del què explico en aquestes ratlles (que busquen ser un resum aproximat de la situació), i que això és degut al fet que és gairebé impossible tenir en compte tots els detalls d’un tema que afecta tant al camp tecnològic com a la seva influència en la societat. Tot i això, considero que sí que és un bon resum per estar al corrent de la situació mitjançant un primer contacte amb ella.

Malgrat que podríem fixar com a inici de tot el problema al pols mantingut entre Richard Stallman i Miguel de Icaza per la implicació d’aquest darrer amb Microsoft, probablement la llavor d’aquesta discussió sigui impossible de trobar, i nasqués en les discussions mantingudes en les llistes de distribució de Gnome per la implicació en el desenvolupament d’aquest entorn d’empreses que creen aplicacions basant-se en un model propietari del programari, com és el cas de VMware.

El cas és que la discussió va anar a més a partir d’un moment determinat en el que es va citar explícitament el paper que juguen aquestes empreses. Richard Stallman, fundador del moviment del programari lliure i la postura del qual -segons l’opinió d’alguns entre els quals m’hi compto- s’ha radicalitzat últimament, va recordar en un missatge a la llista de distribució de l’entorn, la filiació de Gnome al projecte GNU, i com aquest darrer està dirigit al programari lliure. Stallman també va animar obertament a ignorar les contribucions procedents d’empreses que treballen desenvolupant programari propietari.

A partir d’aquí podríem entrar en un estira i arronsa de respostes, acusacions i discussions sobre la filosofia de Gnome i si realment ha de complir no només amb els preceptes del moviment del programari lliure i del projecte GNU, sinó ignorar altres realitats, però seria molt llarg de fer així que aniré directe al que és de moment la conclusió de l’assumpte: Philip Van Hoof, desenvolupador de l’entorn, es qüestionava obertament fa uns dies si Gnome havia de continuar formant part del projecte GNU, o bé si havia d’encetar una nova singladura donant la benvinguda oficial a altres influències que fins ara s’han deixat sentir extraoficialment en el procés de desenvolupament.

Però Van Hoof proposa que això ho decideixi la mateixa comunitat de desenvolupadors en un plebiscit, i per a convocar-lo necessita un mínim de suports que sembla haver aconseguit al llarg d’aquests dies.

És una incògnita si finalment la votació es realitzarà o bé si tot ha format part d’un moment d’excitació que, un cop superat, tornarà el riu al seu llit. Malgrat tot, és un debat que si no es resol ara, quedarà latent per a ressorgir més tard, i tampoc és quelcom nou ni exclusiu del projecte Gnome, perquè la relació entre el món del programari lliure i el del programari propietari sempre ha estat complicada.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)