La contribució de Microsoft a Linux, sota sospita

Compartir

LinuxEl codi font alliberat per la companyia de Redmond sota la GPL 2 podria infringir aquesta mateixa llicència, quelcom que des de Microsoft neguen.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’anunci la setmana passada de que Microsoft alliberaria unes 20.000 línies de codi font per al nucli de Linux, va ser històric. Seria la primera vegada que el gegant de Redmond contribuiria a millorar al seu més directe rival, quelcom realment difícil de veure i no només en la indústria de la informàtica. Amb la lògica polèmica i no sense una certa desconfiança de part de la comunitat linuxera, no podia mancar una peça més per a completar el particular “culebron” al què ja semblava predestinada una acció tan, en una certa manera, “estranya”: segons algunes fonts, la contribució de Microsoft podria violar la GPL.

Aquesta llicència imposa certes restriccions contra la barreja de codi font obert amb programari de codi tancat o privatiu, i Microsoft sembla haver emprat enllaçat estàtic (static linked) entre el seu driver de codi obert i un driver propietari disponible només en mòdul binari, quelcom prohibit explícitament pel redactat de la GPL. D’això se n’han adonat diversos col·laboradors al nucli de Linux, que han fet pública la seva opinió.

Per la seva banda, Microsoft sembla haver respost indirectament a aquesta acusació assegurant que totes les passes han estat realitzades correctament. Una iniciativa que ha tingut tant d’impacte, hagués estat difícil que no acabés d’una o altra manera embolcallada en la polèmica.

Es pot suposar que el codi i tots els components que empra seran posats a examen detingudament pels responsables del desenvolupament del nucli de Linux, pel què en unes setmanes podríem tenir un veredicte final sobre el tema.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)