La creació de malware bat rècords

Compartir

Vuit de cada deu nous patògens han estat creats pels ciberdelinqüents seguint el paradigma dels troians.

Durant el primer trimestre de l’any es van crear fins a 15 milions de variants de patògens, 160.000 noves mostres diàries segons informa Panda Security en el seu darrer informe trimestral.

Els troians han estat en aquest període el malware de nova creació més abundant amb un 71,85% de les noves mostres creades en el trimestre. També les infeccions per troians han tornat a ser les més nombroses en el període analitzat, protagonitzant gairebé vuit de cada deu casos.

Després d’aquesta forma d’infecció es situen els virus, amb un 6,71% de les infeccions, i en tercer lloc del rànquing dels cucs amb una ràtio d’un 6,06%.

Els troians també protagonitzen el rànquing de malware de nova creació, amb un 71,85% dels casos, seguits dels cucs, amb un 12,25% i dels virus, amb un 10,45%.

En l’ecosistema mòbil continua l’increment d’atacs en entorns Android, relacionats amb la subscripció de la víctima a serveis d’SMS Premium, tant a través de Google Play com mitjançant anuncis a Facebook emprant la popular aplicació de missatgeria instantània WhatsApp com a esquer.

Les xarxes socials han constituït un reclam permanent per als ciberdelinqüents. Com a exemple, el grup Syrian Electronic Army va comprometre comptes de Twitter (entre elles, la del Futbol Club Barcelona) i Facebook, i va tractar de fer-se amb el control del domini facebook.com en un atac que va ser aturat a temps per MarkMonitor.

A nivell geogràfic, durant aquest primer trimestre del 2014, la ràtio global d’infeccions ha estat d’un 32,77%. Pel que fa a les dades dels diferents països, la Xina continua ocupant la primera posició, amb un índex d’un 52,36%, seguida per Turquia (43,59%) i Perú (42,14%). L’Estat Espanyol, tot i que no figura al top ten d’aquest rànquing, se situa per sobre de la mitjana mundial amb un 33,57% de les infeccions detectades en el trimestre.

Juntament amb els països menys infectats hi figuren els europeus. Entre els més segurs s’hi troben Suècia (21,03%), Noruega (21,14%), Alemanya (24,18%) i el Japó, que, amb un 24,21%, és l’únic país no europeu del top ten d’aquesta llista.

Durant aquests tres primers mesos de l’any hem estat testimonis d’alguns dels robatoris d’informació més grans des de la creació d’Internet, i, com es podria esperar, Cryptolocker, el nociu ransomware que xifra els fitxers dels ordinadors infectats i demana un rescat per poder accedir als mateixos, s’ha seguit cobrant víctimes.

Més informació

Informe trimestral complet de Panda Security

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: