La darrera versió del Jetpack de Mozilla permet gravar àudio des del navegador

Compartir

FirefoxNo es necessita cap eina addicional, i per a més endavant es preveu poder emetre el què s’ha gravat directament a través de streaming, emprant per a tot això el format OGG Vorbis.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mozilla ha implementat en la versió 0.4 del seu Jetpack la possibilitat de gravar àudio directament des del navegador, accedint des d’aquest programa directament al micròfon de la màquina local.

Mozilla Jetpack és una API que facilita l’escriptura de plug-ins i extensions amb què es busca ampliar les funcionalitats del navegador web lliure Firefox emprant per a això eines estàndards. Qualsevol pot pujar a aquest carro des del seu lloc web o amb la idea per a una funció a afegir al browser lliure més popular. En la seva darrera versió 0.4, presentada recentment, s’inclou una funcionalitat en línia amb el suport que la Fundació Mozilla està oferint al futur HTML 5.0 i, especialment, a la intenció d’estandarditzar el vídeo i àudio encastats en pàgines web que busca el W3C amb aquesta nova versió de l’estàndard. Aquesta funcionalitat no és altra que la possibilitat de gravar àudio des del micròfon de la màquina local des del mateix navegador, desant el resultat en format OGG Vorbis.

Els continguts guardats després es poden reproduir directament des del navegador emprant el plug-in per a la reproducció d’arxius OGG Vorbis del mateix Firefox, i encastar-se directament en una pàgina web emprant el tag <AUDIO>.

Això possibilita la creació d’aplicacions que treguin el màxim profit a aquesta nova funcionalitat. Com a exemple, en el bloc de Mozilla Labs s’esmenta una aplicació de notes de veu (memo). I de cara al futur, es vol buscar que els continguts gravats en àudio puguin ser retransmesos directament en streaming, amb el que es podria implementar una solució completa d’emissió de ràdio online sense necessitar res més que el mateix navegador web.

Finalment, i en veure el format emprat, em sorgeix un dubte: amb tot l’enrenou que hem pogut veure recentment respecte a l’estandardització dels còdecs de vídeo i àudio a usar en l’HTML 5, això significarà un recolzament important per a OGG Vorbis en la seva cursa particular? i més comptant que estem parlant d’àudio, un tema en el qual hi ha menys polèmica pel còdec adoptat que en el vídeo, considerat de més importància. Els propers mesos podrien donar-nos-en algun indici.

Mozilla Jetpack 0.4 ja pot descarregar lliure i gratuïtament des de la web del projecte.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)