La distribució GNU/Linux Moblin d’Intel guanya recolzament de la indústria

Compartir

GNU/LinuxAcer emprarà aquest sistema en les seves màquines, mentre la seva interfície d’usuari atrau a altres distribucions entre les principals com Novell SuSE o Xandros.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La versió 2.0 de la distribució GNU/Linux Moblin, produïda per Intel per a la seva plataforma Atom amb l’objectiu de disposar d’un sistema propi per a dispositius tipus MID, va aconseguir molt bones crítiques per la seva interfície d’usuari, simple i al mateix temps elegant i gràficament molt elaborada. L’aposta d’Intel passa tant per contrarestar l’oferta de microprocessadors ARM amb Linux (en aquest cas, sobretot Android), com per no dependre al 100% de Microsoft i el seu Windows, malgrat que és previsible que l’entrada en escena de Windows 7 amb la seva edició per a netbooks decanti definitivament el mercat en favor de la plataforma de Microsoft tot i les alternatives.

El cas és que el bon sabor de boca que ha deixat sembla que està donant els seus fruits (malgrat que el potencial d’Intel, de ben segur que tindrà alguna cosa a veure en això…): Acer, un dels principals fabricants d’ordinadors del món, s’ha inclinat públicament per equipar a la seva sèrie de netbooks Aspire One amb aquesta distribució, a més de prendre-la en consideració per altres tipus de màquines, incloent-hi sobretaules. Aquestes declaracions es van fer en el marc de la fira Computex de Taiwan.

Al seu torn, els responsables de diverses distros de Linux de primer orde com SuSE, aposten per integrar la pila de Moblin 2.0 en les versions de les seves distribucions específiques per a netbooks. En el cas concret de la distribució de Novell, aquesta llueix la interfície creada per Intel però personalitzada amb els típics detalls del camaleó verd.

Segons diversos observadors, en aquest darrer Computex hi van abundar els dispositius de diversos fabricants que empren distribucions GNU/Linux amb la interfície d’usuari de Moblin 2.0 com a sistema operatiu. Caldrà preguntar-se si és una aposta real o bé si simplement es tracta d’un truc publicitari dirigit a la comunitat GNU/Linux i cap a Intel.

Quelcom que pot ajudar a l’extensió de Moblin és que Intel hagi cedit les regnes de la seva direcció a la Linux Foundation, una organització independent i, per tant, no lligada a cap productor de distribucions. Això ha permès que el moviment de cessió per part d’Intel hagi estat aplaudit per companyies com Xandros, Turbolinux, Mandriva, Montavista, gOS o Canonical, aquesta darrera creadora d’Ubuntu Netbook Remix, amb qui competiran les distros que es recolzen en Moblin.

Tot i el canvi en el comandament, Intel continua portant la part principal del projecte, pel que és dubtós que aquest s’expandeixi a altres arquitectures x86 com la VIA Nano o fins i tot a la plataforma ARM, que amb Android està generant molt d’interès en els llocs de notícies especialitzades, però encara és una incògnita com funcionarà entre els consumidors.

openSUSE amb la interficie Moblin 2.0 

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)